‘Povratak rimskih legionara u Murter’

U sklopu projekta članovi udruge Argonaut su sa HZZ-om odradili, putem javnih radova, čišćenje drevnih liburnskih zidina od raslinja, a sa Hrvatskim je Telekomom još u travnju instalirana  i solarna rasvjeta na antičkoj maritimnoj vili.

argonauti murter

Najveći dio posla odrađuju mladi volonteri u sklopu projekta Eco-Heritage Task Force koji organizira Hrvatska matica iseljenika . Ukupno ih je došlo 30-tak  iz čak 16 zemalja svijeta, a mahom se radi o momcima i curama koji vuku svoje korijene iz Hrvatske i nesebično sudjeluju u promociji i pomoći na raznim projektima koje program Task Force provodi u cijeloj Hrvatskoj.

argunauti volonteri1

Volonteri su izabrali i maskotu ovog vrlo vrijednog arheološkog nalazišt- legionara Kvinta- kojeg su u šali prozvali Petko. Darko Bačić, jedan od volontera, iz Južnoafričke Republike na vrlo dobrom hrvatskom jeziku rekao nam je kako mu je super na Murteru i posebno Kornatima, a pokazao nam je i simbol Svjetskog nogometnog prvenstva iz Južne Afrike, vuvuzelu.

argonauti1

Arheolog Željko Krnčević, koji u ime Muzeja grada Šibenika vrši nadzor i koordinaciju na terenu, izrazio je zadovoljstvo dosada učinjenim i vrlo modernom promocijom Colentuma, a načelnik Murtera Ivan Božikov zahvalio je svima koji su sudjelovali u projektu te naglasio kako se nada da će svi volonteri i sudionici na ovom projektu iz Murtera ponijeti samo lijepe uspomene.

Na kraju ove vrijedne akcije, 31. kolovoza, biti će napravljena i dramska predstava u kojoj će glumiti  svi volonteri pod redateljskom palicom Ivana Mokrovića.

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.