Predsjednik NK Šibenik Gradu želi ‘uvaliti’ 3,5 milijuna kuna duga nepretvorivog u dionice

Ako Grad Šibenik pristane preuzeti HNK Šibenik i provesti do kraja njegov postupak preoblikovanja u dioničko društvo, zajedno sa svim ostalim klupskim problemima, preuzet će i obvezu podmirenja 3,5 milijuna kuna ‘teškog’ duga za drugi mirovinski stup zaposlenih i igrača, koji se mora platiti u gotovini i po zakonu ne smije biti pretvoren u udjele! Drugim riječima, to znači da će Grad Šibenik, ukoliko postane većinskim vlasnikom kluba, u trenutku kad se uknjiži na dionice, morati ‘iskeširati’ 3,5 milijuna kuna iz gradskog proračuna, novca svih građana Šibenika. A, ukoliko to ne učini, Porezna uprava imat će zakonsko pravo blokirati novi, friški račun HNK Šibenika koji je za klub trebao značiti novi početak.

BEZ SLUŽBENOG KOMENTARA

Češljanjem financijskih izviješća koje su Gradu dostavili iz Uprave HNK Šibenik utvrđeno je da ne može sav iznos duga ići u preoblikovanje. Tim postupkom u dionice će biti pretvoreno oko 60 milijuna kuna poreznog duga, ali ne i dug od 3,5 milijuna kuna za neplaćeni drugi mirovinski stup djelatnika, koji su u gradskoj upravi detektirali tek nedavno. Osim toga, navodno je potpuno nepoznato koliki je iznos duga koji klub ima prema igračima i trenerima za neisplaćene plaće, prema prijevoznicima, najmoprimcima za stanove igrača, za prehranu, režije…

Iz Grada Šibenika službeni izvori slučaj ne žele niti potvrditi niti demantirati, ali neslužbeno, mnogi upućeni u rad kluba rado razgovaraju o slučaju HNK Šibenik. Naši povjerljivi izvori navode kako već mjesec dana Uprava HNK Šibenika, na čelu s aktualnim županom Goranom Paukom vrši ogroman pritisak na gradsku upravu da se preoblikovanje što prije privede kraju. A, za to postoji i konkretan razlog.

– Postupkom preoblikovanja, Grad Šibenik uknjižit će se na dionice kluba jer će se milijunski dug koji klub ima prema državi pretvoriti u vlasništvo. No, u trenutku kada se Grad upiše kao vlasnik, aktualna uprava nogometnog trećeligaša sa Šubićevca oprat će se od svake odgovornosti u funkcioniranju kluba, kao i svih dugova koji su poznati, ili će tek iskrsnuti. Ako Grad ne plati 3,5 milijuna kuna duga za drugi  mirovinski stup, klub će opet doživjeti blokadu računa, no tada, što se javnosti tiče, za nju neće biti kriv Goran Pauk i njegova klupska Uprava, već gradonačelnik Šibenika Željko Burić kao predstavnik novog vlasnika. A, ne bih se čudio da Burić, umjesto Pauka i klupskih funkcionera, ubuduće bude terećen i za dugove kluba koji će vjerojatno ‘iskrsnuti’ prema igračima i ostalim vjerovnicima, što je besmisleno – tvrdi upućeni izvor. Gradonačelnik Burić još uvijek nije prihvatio ovakav model preoblikovanja. Njegova je dilema velika i ozbiljna. S jedne strane ima posrnuli simbol šibenske novije sportske povijesti koji je bliži njezinoj ropotarnici, nego revitalizaciji i novom sportskom uzletu, ali je navijačima i Šibenčanima svejedno blizak. S druge strane, spašavanje kluba po Paukovom modelu gradonačelniku bi na leđa mogao, ni krivom ni dužnom, preko noći ‘natovariti’ sve klupske probleme i u toj bi se situaciji upravo on prema građanima mogao naći u ulozi Pedra.

JE LI MORALNO

S obzirom na to koliko je novca progutao bivši prvoligaš, nameće se i logično pitanje – je li u trenutcima opće besparice, kada sve lokalne samouprave broje svaku kunu i poodavno najavljuju kako svog novca za razvoj nemaju, već mogućnost za napredak traže u europskim fondovima, uistinu moralno iz gradske blagajne izdvajati milijunski iznos kako bi se još jedan put sanirao neki milijunski dug HNK Šibenika? A nejasno je još uvijek i kako je, pobogu, ovaj milijunski problem aktualna klupska Uprava spomenula tek sad. Nakon što je javnost navodno upoznata sa svim činjenicama o preoblikovanju i dugovima kluba, važno je upitati kako to da su iz Uprave današnjeg trećeligaša ‘zaboravili’ istaknuti kako će i ovo biti jedan od problema s kojim će se morati suočiti budući vlasnik kluba? Ipak je riječ o milijunima kuna koje nije baš jednostavno računovodstveno zagubiti u papirima o poslovanju, ma koliko se netko oko toga potrudio.

Grad može odbiti preoblikovanje

Grad Šibenik po zakonu ima pravo odbiti sudjelovati u preoblikovanju kluba, no tada će HNK Šibenik morati u stečaj. Stečaj za klub u trećoj ligi znači polazak od nule. No, kada bi Grad preuzeo milijunske dugove to bi, gledajući zdravorazumski, moglo prouzročiti probleme u funkcioniranju kompletnog šibenskog sporta. Grad koji ionako ima problema s financiranjem osnovnih djelatnosti, sportskih škola u kojima treniraju najmlađi, našao bi se u situaciji da milijune kuna mora prebacivati za funkcioniranje trećeligaša, a nauštrb djece.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.