NOVA RUBRIKA ŠIBENSKOG TJEDNIKA: Preko ‘Sandučića povjerenja’ do rješenja problema

Asfaltiranje ulica, postavljanje rasvjetnih stupova i izgradnja nogostupa, najčešći su zahtjevi predstavnika gradskih četvrti i mjesnih odbora koje upućuju šibenskoj gradskoj upravi. No, iako predstavnici mjesnih odbora i četvrti redovito upućuju svoje prijedloge i zahtjeve, gradska uprava ne uspijeva ih uvijek ispuniti. Najčešće nema dovoljno novca u proračunu, a često su problem birokracija i neriješeni vlasnički odnosi na pojedinim područjima. Nije čudno što se građani međusobno udružuju, prikupljaju novac i uređuju susjedstvo. Poznat je dugogodišnji trud stanovnika Baldekina, koji su ispred ‘crvenog’ nebodera i na početku tzv. Bermuda, te u blizini OŠ Tina Ujevića uredili vrtove. Kako bi prepoznali probleme u gradskim četvrtima i mjesnim odborima, ali i istaknuli trud građana, od ovog broja Šibenskog tjednika uvodimo novu rubriku simboličnog naziva ‘Sandučić povjerenja’ nastalu po uzoru na slične projekte koje su različite institucije, od policije do škola, uvele kao način komunikacije s građanima. Preko našeg ‘Sandučića povjerenja’  u svakom broju ćemo prezentirati po jednu gradsku četvrt, odnosno mjesni odbor i probleme koji su godinama neriješeni.

NOVCA SVE MANJE

Kako ističu u gradskoj upravi, zahtjevi koji iziskuju najveća financijska sredstva su otkup privatnog zemljišta za mjesne potrebe, primjerice za izgradnju dječjih igrališta ili sanacije na mjesnim školama. Od manjih zahvata, predstavnici najčešće traže sanaciju mjesnih prostorija, financijsku pomoć pojedinim priredbama ili nabavu računalne opreme, kažu u šibenskoj gradskoj upravi.
U gradskoj upravi Šibenika dodaju kako im se sa svojim zahtjevima najčešće javljaju predstavnici MO Raslina, Kaprije, Danilo Biranj, Brodarica, Zlarin, GČ Baldekin III i Baldekin II. I dok se neki solidno funkcioniraju, mnogi mjesni odbori i gradske četvrti uopće nemaju ni vlastite prostorije. Početkom svake godine na račun gradskih četvrti i mjesnih odbora uplaćuje se pet tisuća kuna za plaćanje tekućih troškova, a to su plaćanje računa interneta, struje, vode, telefona i drugog uredskog materijala u prostorijama gradskih četvrti i mjesnih odbora. Dalje se novac izdvaja prema projektima koji se provode u pojedinim mjesnim odborima i gradskim četvrtima. Međutim, iz gradskog proračuna sve manje se izdvaja za financiranje mjesnih odbora. Dok je 2011. bilo izdvojeno 250 tisuća kuna, a proračunu za 2013. godinu predviđeno je 50 tisuća kuna manje.

 

Upite šaljite na naše mailove

Na e-mail adrese objavljene na 51. stranici Šibenskog tjednika u impresumu naše redakcije možete slobodno slati sve primjedbe, koje ćemo potom objaviti zajedno s odgovorima nadležnih. Ukoliko želite pohvaliti trud svojih članova obitelji, prijatelja, susjeda također nam se možete obratiti. Neovisno o tome radi li se o preuređenom vrtu, dvorištu ili nekoj drugoj intervenciji građana, fotografirati ćemo rezultate i objaviti ih u našoj rubrici.

 

TONI ERCEG, GČ STARI GRAD: Ležeći policajci u Docu uništavaju automobile!

DOLAC

AU: Antonija Mrša

TX: – Gradska četvrt Stari grad nema svoj prostor, ne postoji ni sandučić u kojem bi građani mogli ubaciti svoje pisane prigovore ili ideje, a 5.000 kuna koje nam Grad godišnje dodjeli za plaćanje i uređenje prostorija stoje na računu, jer s tim novcem ne možemo plaćati nešto što, u biti, nemamo – Kaže nam Toni Erceg, predsjednik vijeća Gradske četvrti Stari grad, nabrajajući probleme na koje nailazi na svom području (Dolac, Gorica, Stari grad, Bogdanovići, Martinska).

PARKING ZA MOTORE

– Građani me najčešće zovu zbog prometnog nereda i to kod crkve svetog Frane, parkinga za motore preko puta Vodovoda i parkirnih mjesta ispod groblja svete Ante. Neke stvari riješim sam, zovem Pauk službu ukoliko netko parkira automobil gdje ne bi smio, primjerice, preko puta Vodovoda na parkingu za motore – priča nam Erceg. Međutim, kao poseban problem prometnog nereda navodi ulicu Put groblja.

– Zovu me pojedinci i kažu mi da ne mogu izaći iz vlastitog doma jer im je netko parkirao automobil točno ispred ulaznih vrata. Poseban problem je ljeti, stranci tu dođu, ostave automobil na deset dana pa se ti misli kako ga ukloniti. Jedino rješenje za stanovnike ove ulice podno groblja je da se postave stupići s ključem te da se dozvoli parking samo stanarima – predlaže Toni.

VELIKI LEŽEĆI POLICAJCI

Otkriva da su stanari Dolca bili protiv postavljanja dodatnih ležećih policajaca, a kao razlog su naveli da im oni uništavaju automobile.

– Jasno je svima da tamo promet treba usporiti, ali ne razumijem zašto ležeći policajci moraju biti baš onako veliki. Kad netko spornom cestom prođe pet puta dnevno onda je to problem – zaključuje Toni.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.