PREMIJERA GLORIJE: Trenuci za povijest i pamćenje

Premijera Glorije Ranka Marinkovića nestrpljivo se iščekuje, zakazano vrijeme je 11. travanj, a mjesto naravno Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku. Zadovoljstvo ravnateljice kazališta moglo se iščitati iz svake izgovorene riječi kojima je predstavila postavu koja radi i glumi u predstavi, te najavila događaj.

– To su trenuci za pamćenje i povijest. Pokraj mene su Franka, Jakov i Špiro (Klarić, Bilić i Guberina). Prava šibenska postava, naš ansambl. Dvoje mladih i jedan doajen, uz sve ove koji još sjede tu, Anđelko, Jasminka, Mate (Babačić, Antić, Gulin), pa naš stalni gost Joško Ševo i također dragi gosti Siniša Popović prvak drame HNK-a u Zagrebu i gost iz Zadra Dragan Veselić- zadovoljna je ravnateljica HNK-a u Šibeniku Nera Gojanović.

Glorija je klasik naše književnosti, a kazališni komad izveden je u Zagrebu još 1955. Melodrama kakvom ju je postava okarakterizirala veliki je izazov glumcima, posebno za dvoje mladih Šibenčana koji su se vratili ‘svome jatu’ u Šibenik i igraju, kako kažu dosada svoju najzahtjevniju ulogu.

– Sretna sam što igram ovako veliku ulogu. Gloria je teška i izazovna. Radi se o identitetu. Svatko od nas traži mir, sigurnost i ljubav. Tako i ona- riječi su glumice Franke Klarić.

Još jedan naš mladi glumac, onaj koji se prvi vratio u šibensko kazalište Jakov Bilić s dosta nadahnuća govorio je o predstavi i svojoj ulozi.

– Ovo mi je prva velika i jaka uloga. Što ću reći nego da sam se borio sa samim sobom. Kao i don Jere bila je to borba unutar mladog čovjeka. Don Jeru nitko ne shvaća, ni sada ne znam što je on za sve kriv. Sve je moglo drugačije završiti…- biranim riječima govorio je Jakov Bilić.

gloria press

Nema onoga u Šibeniku i šire tko rado ne pogleda Špiru Guberinu u kakvoj god ulozi da se pojavi. Sad igra biskupa. I on je pronašao riječi kojim bi najavio Gloriju i pozvao publiku da dođe u kazalište.

– Jako sam sretan i uzbuđen. Ja sam počeo u ovom kazalištu kao amater igrajući slugu, a sad sam, evo dogurao do biskupa. Franka i Jakov ovdje počinju, ja, eto, završavam- rekao je legendarni glumac.

Gloria će se nakon premijere u četvrtak u 20 sati, reprizno prikazati 12. i 13. travnja.

gloria press 3

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.