Pridružite se obilježavanju Europskog dana stranih jezika i osvojite ručak

Bonjour! Buon giorno – samo su neki od pozdrava koji su se jutros mogli čuti u mediteranskim srednjovjekovnim vrtovima sv. Lovre, gdje profesorice Šibenske privatne gimnazije Bernarda Marasović i Marina Mioč danas vode ‘Language caffee’ povodom obilježavanja Europskog dana stranih jezika.

-2001. godine Europska Unija obilježila je Europsku godinu stranih jezika. Kako im se to pokazalo uspješnih,odlučili su datum 26. rujna obilježavati kao Europski dan stranih jezika zbog promocije višejezičnosti, promocije jezika općenito budući da smatraju kako je u današnje vrijeme, kad imamo otvorene mogućnosti studirati i raditi vani,  jedina prepreka poznavanje jezika i da bismo se trebali što više bazirati na učenje stranih jezika, bazirati se upravo na višejezičnosti i to na način da se njeguju upravo ti ‘mali’ jezici – kazala nam je jedna od profesorica organizatorica, Bernarda Marasović.

RAZGOVORI UGODNI

Današnji program obilježavanja višejezičnosti održavat će se tijekom cijelog jutra u vrtovima sv. Lovre, a sudjelovati mogu svi, ne samo učenici privatne gimnazije s Gorice. Unatoč slabom odazivu građana, polaznici privatne škole pokazali su se zainteresiranim za sve ponuđene jezike, osim engleskom. Inače, profesorice koje vas čekaju na kavi na stranom jeziku su profesorice engleskog, njemačkog, francuskog, španjolskog, portugalskog, talijanskog i ruskog jezika.

-Evo ruski i portugalski su polučili zanimanje naših učenika, engleski, čini se, svi više – manje znaju pa je veća potreba za ostalim jezicima i to je ta promjena koja se događa – tvrdi profesorica Marasović, zadužena za stol za kojim možete ugodno čavrljati na talijanskom jeziku, tako provjeriti svoje znanje tog romanskog jezika i usput naučiti nešto novo.

language caffe

Osim profesora pojedinih jezika, tu je i izvorni govornik, odnosno govornica ruskog jezika koja će taj slavenski jezik približiti svim zainteresiranima za isti.

language caffee 1

DO IT YOURSELF RADIONICA

Nakon ‘Langugage caffea’ , koji završava u 10 sati, program se nastavlja kvizom na engleskom jeziku, a nagrada pobjedniku je ručak po izboru u vrtu sv. Lovre. -Nakon toga imamo radionicu koju će voditi Duška Radečić, grafička dizajnerica, po principu do it yourself. Na temu šibenskih motiva radit ćemo bookmarkere sa sloganima na stranim jezicima zbog toga na stolovima imamo rječnike kako bismo se lakše snašli za slučaj da nešto zapne – u šali će profesorica.

Radica izrade bookmarkera ili straničnika trebala bi početi u 11.30 sati i, naravno, pozvani su svi, ne samo polaznici privatne gimnazije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.