Priključak na plin kućanstva će plaćati do sedam tisuća kuna

Premda će blagodati korištenja, prvenstveno grijanja, u pravom obimu moći koristiti tek u zimu ove godine, stanari dviju novih zgrada na Biocima prvi će biti spojeni na distribucijsku plinsku mrežu u Šibeniku i to već krajem travnja. Koncesionar za distribuciju plina u Šibensko-kninskoj županiji, ENV Croatia Plin, na Biocima isto tako privodi kraju i radove na baznoj stanici za grad Šibenik.

– Kada je u pitanju plinofikacija grada, Grad Šibenik u svakom pogledu stoji na raspolaganju koncesionaru za cijelu Dalmaciju pa tako i našu županiju, tvrtki EVN Croatia Plin. Svi znamo kako je jedan dio distibucijske mreže već ranije postavljen na potezu od zgrade Sjemeništa do Vanjskog i dalje prema Šubićevcu do nadvožnjaka. Kada dođe vrijeme spajanja na tu mrežu sigurno će trebati te instalacije i provjeriti, a to će onda učiniti sam koncesionar. Isto tako, EVN je slobodan postaviti plinske instalacije uvijek kada se rade građevinski radovi takvog tipa, pa će sukladno tome dio pliske mreže biti postavljen i u Ulici fra. Stjepana Zlatovića i na dijelu ulice Stjepana Radića, kod križanja na Baldekinu kada se krene u projekt realizacije tog križanja. Definitivno ćemo izbjegavati situacije da nam se ceste i ulice kopaju dva puta – odgovara na naš upit kojim tempom ide plinofikacije Šibenika dogradonačelnik Danijel Mileta.

SPOR PROCES

No, čini se kako proces plinofikacije ipak teče presporo. Je li problem u tome što se radi o netradicionalnom energentu koji bi blagodati široke upotrebe u kućanstvima i industriji trebao očekivati tek za kojih pet do 10 godina, je li problem u cijeni samog energenta ili pak preskupom i kompliciranom postupku izrade projekta kojim bi vam se plin trebao dovesti do vrata kuće, zasad još ne znamo ali u EVN-u uvjeravaju kako se u konačnici svi problemi ne mogu usporediti s ekonomskom računicom, odnosno uštedom korištenja plina.

– Nakon što je HERA krajem prošle godine usvojila novu metodologiju za utvrđivanje krajnje cijene opskrbe plinom, od 1. siječnja 2014. na snagu su stupile nove cijene plina. Ovisno o godišnjoj potrošnji plina tijekom 2013. svi su korisnici plina svrstani u jedan od 12 tarifnih modela. Gotovo sva kućanstva pripadaju u prva tri tarifna modela dok se ostalih devet odnosi na zajedničke plinske kotlovnice u stambenim zgradama ili poslovne korisnike. Nova krajnja cijena opskrbe plinom za prva tri tarifna modela iznosi 0,46 kn/kWh s PDV-om. Koliki će računi dolaziti krajnjim korisnicima ovisi naravno o mjesečnoj potrošnji plina. Međutim, u odnosu na cijenu struje, ukapljenog plina ili lož ulja, EVN svojim korisnicima nudi najpovoljniji izvor energije – kažu u EVN-u.

Prije negoli platite prvi račun za plin, potrebno je obaviti građevinske radove postavljanja plinske mreže po gradu, a za taj dio posla zadužen je sam koncesionar, odnosno EVN, dok postavljanje plinskih instalacija po zgradama obavljaju samo ovlašteni inženjeri i certificirani plinoinstalateri. Sam postupak za dovođenje plina do krajnih korisnika, bilo fizičkih ili pravnih osoba, zahtjeva od svih istu proceduru. Kao prvo, potrebno je potpisati pismo namjere, zatim naručiti izradu strojarskog projekta plinske instalacije, ishoditi kod EVN-a energetske uvjete i suglasnost te potpisati ugovor o priključenju.

CIJENA PRIKLJUČKA

Ostaje još samo pitanje cijene koju jedno kućanstvo mora platiti za priključak na plinsku mrežu.

– Cijena priključka za kućanstvo iznosi oko 5.500 kuna dok se cijena priključka za stanove smanjuje, ovisno o broju stanova u zgradi. Nakon potpisivanja ugovora o priključenju, korisnik mora izdvojiti još 1.500 kuna za postavljanje plinskog brojila – kažu u EVN-u, demantirajući neke ranije objavljene informacije po medijima.

Kako su radovi na plinovodu u Šibensko-kninskoj županiji još uvijek u tijeku, završetak radova na izgradnji visokotlačnog priključnog voda do Šibenika u dužini od 7,5 kilometara očekuje se u svibnju ove godine. Nezahvalno je prognozirati koliki će se broj naših sugrađana odlučiti za promjenu i prebacivanje na korištenje novog energenta. Jedan od razloga sigurno je i nedovoljna informiranost, ali i tradicija korištenja struje i drva kao glavnih energenta na području Dalmacije.

– Uzmemo li u obzir trenutnu ekonomsku situaciju i višegodišnji pad u potrošnji plina u Hrvatskoj još od 2008. godine, prilično smo zadovoljni iskazanim interesom. U Šibensko-kninskoj županiji bilježimo velik interes korisnika za priključenje na plin, bilo da se radi o fizičkim osobama, tvrtkama ili industrijskim postrojenjim – kažu u EVN-u, još uvijek ne otkrivajući o kolikom broju zainteresiranih je riječ, ne skrivajući ipak želju da se, s obzirom na isplativost cijelog projekta plinofikacije, u narednih pet ili šest godina postigne optimalan broj korisnika.

– Naš je cilj u što kraćem roku izgraditi baznu plinsku mrežu i spojiti sve one koji su zatražili priključak. Isplativost projekta ovisi o dobroj ravnoteži u broju korisnika u skupini kućanstava i poslovnih korisnika i nadamo se da ćemo u narednih pet ili šest godina pronaći optimalnu ravnotežu. Ona, naravno, ovisi i o ekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, ali i o našim naporima u informiranju potencijalnih potrošača o svim koristima plina – navode iz EVN-a.

 Što je zemni plin

Zemni plin ili prirodni plin je čisti prirodni proizvod koji je univerzalno primjenjiv i može ga se koristiti za grijanje, hlađenje, kuhanje, grijanje tople vode i još mnogo toga. Prednosti plina su mnogobrojne jer od svih fosilnih goriva, osim povoljne cijene, ima najmanje štetan utjecaj na okoliš. Plin je pristupačan izvor energije kojim je jednostavno rukovati, a može donijeti i značajne mjesečne energetske uštede.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.