Primoštenske palme uništava crvena palmina pipa ?

Primošten, kao i većina dalmatinskih gradova i mjesta, dići se prekrasnim palmama koje ukrašavaju vizuru naše obale. Nažalost, izgleda da u zadnje vrijeme palme napada nametnik crvena palmina pipa i palmin drvotoč. Krajnji rezultat tih nametnika je propadanje i izumiranje ovih prekrasnih biljaka. Situacija nije bezazlena, naime ovaj nametnik se izgleda proširio po cijeloj Dalmaciji i bolest je zahvatila veliki broj palmi duž cijele obale.

palma1-

Većinu palmi koje rese primorska mjesta od Pule do Dubrovnika uništit će opasni nametnici crvena palmina pipa i palmin drvotoč, proširene preko sadnica koje se u Hrvatsku dovoze iz zemalja Europske unije, najviše iz Španjolske i Italije. Ugrožene su čuvene palme na splitskoj Rivi, prekrasne palme na Branimirovoj obali u Zadru, šibenske palme, one bez kojih je nezamisliva riva u Makarskoj, ali i brojne palme u dvorištima privatnih kuća, ispred restorana i hotela, na dalmatinskoj obali i otocima.

palma2-

Iako je pregledima palmi – koje u okviru posebnog nadzora nad crvenom palminom pipom od 2009. provode fitosanitarni inspektori Ministarstva poljoprivrede u suradnji sa stručnjacima Zavoda za zaštitu bilja Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo – još 2011. utvrđena prisutnost karantenskih štetnih organizama crvene palmine pipe (lat. Rhynchophorus ferrugineus) i palmina drvotoča (lat. Paysandisia archon), njihova najezda do danas nije spriječena. Naprotiv, štetnik se proširio.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

IZVOR/FOTO: primostenplus.com

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.