Projekt obnove pješačkih staza Šubićevca kreće 2014.

Prema potpisanom ugovoru Javne ustanove ‘Zaštićene prirodne vrijednosti’ Šibensko-kninske županije i izvođača radova – tvrtki ‘Sarađen’ i ‘Neptun sub’, za šest mjeseci trebali biti dovršeni radovi uređenja šetnice kroz Šibenski kanal, projekt ‘težak’ 1,4 milijuna eura koji sufinancira Europska unija kroz program IPA III c. Inače, projektom je predviđeno uređenje 4,4 kilometara šetnice duž jugoistočne strane kanala sv. Ante, od uvale Dumboke do tvrđave sv. Nikole, potom gradnja vidikovca i odmorišta, izgradnja 150 metara dugog drvenog mosta koji vodi do sv. Nikole, uređenje pristaništa za brodove ispod špilje sv. Ante, te na koncu i postavljanje turističkih informativnih ploča.

PROJEKT U PRIPREMI

Zasigurno da je ovo hvalevrijedan zajednički projekt Grada Šibenika i Šibensko-kninske županije, čime će Šibenčani dobiti kvalitetnu šetnicu, a Krešimirov grad još jedan atraktivan segment turističke ponude. No, nakon što je uspješno ovaj projekt apliciran prema pristupnim fondovima Europske unije, nameće se pitanje nije li Grad Šibenik mogao i trebao pripremiti i kandidirati još neke slične projekte prema europskim financijskim institucijama, poput obnove šetnica u park-šumi na Šubićevcu kojima se dolazi do vidikovca, te bunkera na vrhu brda, a koje su omiljena ruta pješačenja brojnih Šibenčana. Danas se, pak, tamošnje pješačke staze i hortikulturno okruženje doimaju zapuštenim i devastiranim, te vape za revitalizacijom, ali i uređenjem popratnih sadržaja.

– Projekt revitalizacije pješačkih staza unutar krajobraza Gvozdenovo Kamenar na predjelu Šubićevac poslan je u bazu priprema za stukturne fondove u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode koje je oformilo odjel zadužen za takve projekte. Projektna dokumentacija za prvu fazu projekta je pripremljena, dok je dokumentacija za drugu fazu u pripremi. S obzirom da nam strukturni fondovi postaju dostupni nakon pristupanja Hrvatske u Europsku unija, realizacija projekta se ne očekuje prije 2014. godine – najavila je Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove ‘Zaštićene prirodne vrijednosti’ Šibensko-kninske županije.

NOVA IGRALIŠTA

Grad Šibenik je već razmatrao nekoliko mogućnosti obnove Šubićevca, napominju iz Ureda gradonačelnika, kako bi ga mogao urediti na primjeren način i potrebama modernog življenja, ne samo šetnice u park šumi na Šubićevcu, nego i tamošnjeg dječjeg igrališta.

– Otežavajuća je okolnost što dio navedenih prostora nije u gradskom vlasništvu, nego je u vlasništvu Hrvatskih šuma, pa je rok realizacije projekta ovisan o brzini i kvaliteti dogovora s tom državnom tvrtkom. Nastojat ćemo u proračunu za iduću godinu predvidjeti sredstva za navedene zahvate, a ako se ukaže prilika za delegiranje navedenog prema EU fondovima, naravno da ćemo je iskoristiti – kaže Ivana Bujas Rupić, pročelnica Ureda gradonačelnika grada Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.