PROJEKT PRIJAVLJEN NA FONDOVE: U Puljanima se radi edukacijsko-posjetiteljski centar za djecu i mlade

Ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, ravnatelj JU Nacionalni park Krka Tonči Restović i koordinator Projekta integracije u EU Natura 20000 Igor Kreitmeyer predstavili su danas projekt izgradnje posjetiteljskog centra Puljane u sklopu NP Krka koji će se aplicirati na strukturne fondove Europske unije. Pod punim nazivom ‘Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg toka rijeke Krke’, izgradnja i uređenje kapaciteta Centra Puljani podrazumijevaju edukativni prihvat djece i mladih na prostoru od gotovo 50 tisuća m2.

Uredio bi se hostel, laboratorij za hidrološka istraživanja, blagovaonica i Internet centar, interijer Prirodoslovne zbirke, poučne staze te komunalni sadržaji…Za projekt je ishodovana lokacijska dozvola, izrađen je glavni projekt, a u tijeku je studija izvedivosti.

POKRENUTI TAMOŠNJE GOSPODARSTVO

np krka zmajlovic

Vrijednost investicije je 40 milijuna kuna, a iz fondova EU trebalo bi se pokriti od 95 do 99 posto sredstava.

-Projekt bi trebao, ako sve bude išlo po planu, kroz dvije godine pokrenuti cjelokupni gospodarstvo lokalnog stanovništva na gornjem toku rijeke Krke. Centar Puljani zamišljen je kao edukacijski, ali i posjetiteljski centar koji bi i turistički bio vrlo interesantan. Kao što znate gore postoji Burnum sa svojim ljepotama, a ovom pričom pješačkim stazama povezala bi se i ta lokacija  – kazao je Restović dodajući kako je osim zaštite prirode jedna od glavnih zadaća NP Krka edukcija stanovništva što su ovim projektom i dokazali.

-Ovaj projekt je od regionalne važnost stoga vjerujem da će do kraja biti uspješno proveden. Bogatstvo parka ne mjeri se u broju ulaznica već u broju pripremljenosti projekta, a u tome je Krka vodeća u Hrvatskoj – kazao je Kreitmeyer. Dogodine, nastavio je, od NP Krka očekuje da na fondove prijavi i projekt ulaza Lozovac.

KRKA GENERATOR RAZVOJA

np krka zmajlovic3

Ministar Zmajlović također je naglasio važnost uređenja centra Puljani, a najviše zbog toga što će postati ‘generatorom razvoja’.

-Nacionalni parkovi moraju biti generatori lokalnog razvoja, a upravo to radi NP Krka, otvaraju se lokalnom stanovništvu te s njime stvaraju interakciju i upravo su zbog toga ovakva ulaganja važna – rekao je Zmajlović dodajući kako njegovo ministarstvo tijekom ove i iduće godine za slične projekte namjerava izdvojiti 800 milijuna kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.