PROSTORNI PLAN ‘OTKOČIO’ DRAGU: Dokumentacija ide u izradu, prva faza do 2017.

Šibensko Gradsko vijeće na svojoj je posljednjoj sjednici usvojilo odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja za šibensku gradsku četvrt Draga, otvorivši nakon punih sedam godina i formalno prostor za početak radova na najvećem šibenskom infrastrukturnom projektu u novijoj gradskoj povijesti. Administrativno-poslovno-stambeni javni objekt koji će, prema projektu iz 2009. godine, realizirati Zagreb Montaža, uz usku suradnju s Gradom, Šibeniku će donijeti sasvim novu vizuru, ali će i promijeniti izgled i funkciju Drage zauvijek. Na mjestu gdje se danas nalaze stare obiteljske kuće, na površini preko 60 tisuća metara četvornih, izgradit će se poslovni kompleks u koji će se smjestiti gradske i županijske službe, komercijalni objekti s trgovinama, ugostiteljskim i ostalim sličnim sadržajima, objekti sa stanovima koji će biti ponuđeni građanima na prodaju, te velika etažna garaža na 22 tisuće metara četvornih. Sve to morat će uvažiti novi UPU, čija će izrada, prema dokumentu koji su prihvatili šibenski gradski vijećnici, trajati oko 200 dana. Nakon što se donese UPU za Dragu, valjat će sve te promjene uvažiti i u Generalnom urbanističkom planu, kako bi investitor stekao sve preduvjete za ishođenje dozvola potrebnih za početak radova.

POČINJE IZRADA GLAVNOG PROJEKTA

draga (2)

Predstavnici Zagreb Montaže, kako doznajemo, ovih dana potpisat će ugovor s projektantom, španjolskim arhitektom Josep Lluis Mateom koji je na međunarodnom natječaju Društva arhitekata Hrvatske 2009. godine ponudio najbolje idejno rješenje za taj projekt. Vrijednost ugovora je 1,6 milijuna eura, a njime se renomirani arhitekt iz Barcelone obvezuje izraditi dokumentaciju za sve faze glavnog projekta za Dragu, do izvođenja u prostoru. Investicija u Dragi vrijedna više od sto milijuna eura, koju će u najvećem dijelu podnijeti Zagreb Montaža, izvest će se kroz dvije faze. U prvom dijelu radovi će obuhvatiti sjeverni dio lokaliteta, te će se izgraditi poslovni centar, objekti s uslužnim i komercijalnim djelatnostimai velika garaža, a u drugoj fazi svi ostali objekti i javne površine. Iako je u ovom trenutku početak radova na tom kompleksu nemoguće egzaktno predvidjeti, budući da će sve skupa ovisiti o ažurnosti gradskih službi koje moraju donijeti plansku dokumentaciju kao glavnu podlogu za projekt, pretpostavlja se kako bi prva projektna faza mogla biti gotova do 2016. ili najkasnije do prve polovice 2017. godine.

OTKUP POČEO ’94.

draga-nives-270309

Podsjetimo, Zagreb Montaža još je 1994. godine počela otkupljivati nekretnine na prostoru Drage, planirajući na tom mjestu izgradnju sasvim novog, modernog Šibenika. Još 2008. godine otkup je završio, a ukupno su kupljena 72 stana i popratne parcele. Kada je sve to poznato, međutim, ipak ostaje pomalo nejasno zašto je investitor u jedan od najvećih projekata u povijesti Šibenika koji će uvelike promijeniti njegovu vizuru i dati mu obrise urbanog grada, morao čekati punih šest godina na prostorno-plansku regulativu koja je jedina sve ovo vrijeme kočila početak radova. Upravo zato je donošenje Urbanističkog plana uređenja za Dragu mnogo više od obične odluke Gradskog vijeća. Ono je prvi konkretan potez koji je administrativno-poslovno-stambenom kompleksu konačno službeno dao – zeleno svjetlo.

  Izmještanje tržnice je nužnost

Do izdavanja svih dozvola u Zagreb Montaži, osim dokumentacije, planiraju riješiti i jedan ključni problem kako bi se radovi na lokalitetu mogli odvijati bez zastoja – izmještanje šibenske tržnice. Tržnicu, kako je već i najavljeno, investitor u suradnji s Gradom planira premjestiti u prostor šibenskog Importanea, no ukoliko se prethodno za to ne steknu svi uvjeti, budući da je nužno dobiti i dozvolu Hrvatskih željeznica, tada će tržnica seliti na prostor parkirališta u Dragi.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.