‘Prvo zasjedanje Sabora 3.12, a drugi krug konzultacija 7.12’

Predsjednica je objavila da nitko nema dovoljno potpisa da bude mandatar vlade. Ustvrdila je i da su neki zastupnici izloženi pritiscima što smatra nedopustivim

19.26  Nakon prvog kruga konzultacija predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ustvrdila je da u ovom trenutku nitko nema potrebnu većinu za sastavljanje Vlade. Prvu sjednicu osmog saziva Sabora sazvala je za 3. prosinca, a drugi krug konzultacija 7. prosinca.

– U cilju potpune transparentnosti s javnosti želim podijeliti zabrinutost činjenicom kako su me neki novoizabrani zastupnici obavijestili o prijetnjama i pritiscima kojima su izloženi, kako političkim tako i institucionalnim. Pozivam sve aktere u ovom političkom procesu na punu odgovornost. Pozivam sve da poštuju volju birača, zakone, demokratske uzuse i dignitet formiranja vlasti. Tome u prilog odlučila sam prvo zasjedanje sazvati 3. prosinca. Držim da nema potrebe za odugovlačenjem. Neka se Sabor konstituira i počne s radom – poručila je predsjednica države.

19.19 Čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio otkriti s koliko potpisa potpore zastupnika je stigao na konzultacije na Pantovčak. Tvrdi samo da sa vjerodostojnim potpisima ima jako puno.

– Ne bih o broju. Mi nećemo reći. Blizu smo jednog velikog broja. Bit će ih dovoljno.Reći ću da nam neće biti potrebni ni svi, taj optimim koji Most može ponuditi. Nadamo se da ćemo  s njima dogovoriti i da će oni biti homogeni, ali i to će nam biti višak. Očekujemo s njima dogovor. S njima ćemo imati puno više od onig što je 76 – rekao je.

Karamarko tvrdi i da ga nije strah da neće skupiti dovoljno potpisa za formiranje Vlade, ali i napomenuo je da sve ovisi o Mostu koji će presuditi. Uvjeren je da su bliski u reformskim stavovima. Na pitanje čime misli pridobiti Mosti uzvratio je:

Nismo na tržnici. Nadam se da će Most uočiti razliku između nas koji imamo reformske programe i onih koji četiri godine upropaštavaju hrvatsko gospodarstvo – kazao je Karamarko.

19.00 Zoran Milanović odbio se fotografirati s predsjednicom prilikom konzultacija na Pantovčaku.

Kako doznajemo, Ivanu Viliboru Sinčiću predsjednica je prilikom susreta rekla kako se nisu vidjeli još od sučeljavanja.

18.23  Zoran Milanović na Pantovčak je stigao sa 66 potpisa zastupnika, no to nije dovoljno za sastavljanje buduće Vlade.

– Vidjet ćemo što imaju drugi, tko su drugi kandidati. Nastavljamo s dogovorima i razgovorima. Drugi krug konzultacija je 7. prosinca. Očekujemo sutra dobre gospodarske rezultate, rast u trećem kvartalu. Stav je da trebamo nastaviti posao koji smo započeli i koji vodimo u dobrom pravcu, naravno bez Mosta ne možemo, to je jasno – poručio je Milanović.

Iako se nada da će razgovori s Mostom dobro završiti izjavama ne želi ugrožavati bilo kakve izglede.

– Mi želimo s cijelim Mostom, to sam rekao prve izborne večeri, da krenemo razgovarati o budućnosti Hrvatske. Polazim od toga da su oni zajedno – rekao je šef SDP-a koji je želi da mostovi zastupnici bucu dio njegove Vlade.

– Ovo nije stvar priklanjanja, to je bila moja poruka bila i prve večeri. Ne trebate se priklanjati, uključite se – ponovio je.

Naveo je da mu je predsjednica rekla da će sjednica Sabora biti sazvana nekoliko dana prije ustavnog roka u nedjelju 13. prosinca. 

– Sabor će biti sazvan par dana ranije u radnom tjednu – rekao je Milanović navodeći da će sve reći predsjednica države.

Na pitanje misli li da će vremenom neki zastupnici odustajati od potpore njemu kao mandataru odgovorio je:

– Ne znam, ne mogu reći. Ja nemam politiku da pecam kao moji prethodnici jednog po jednog predstavnika manjine. Šest ih je potpisalo. Ne želim prejudicirati tko će još potpisati, ni na koga ne vršim pritisak. Raškovića nisam u životu vidio do prije tjedan dana – zaključio je Milanović.

18.15  Most nije dao potporu ni HDZ-u ni SDP-u jer da su to mislili, ističu, već bi javno objavili.

– Mi nemamo opredjeljenje niti prema desnoj niti prema lijevoj opciji. Mi imamo zahtjeve o stručnoj vladi, reformama i za zajedništvom – rekao je Božo Petrov, ali nije odgovorio je li im i koliko vremena dala predsjednica za dodatne pregovore. Na pitanje je su li složni rekao je da je njihov posjet sasvim dovoljna poruka.

Petrov je na Pantovčak došao kao predstavnik 16 izabranih zastupnika, a jesu li s njima i dvije zastupnice koje su u HRID-i Drage Prgometa znat će do nedjelje. Na pitanje koliko bi cijeli ovaj proces moga potrajati:

– Nadam se da neće dugo. To ne ovisi o nama. Mi smo izrekli jasno svoje stavove i čekamo dvije velike stranke da se izjasne – rekao je Petrov.

izvor:24sata

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.