RADISON, HILTON ILI TRUMP U ROGOZNICI? Na 20 hektara grade se hoteli vrijedni 80 milijuna eura

Luksuzni hoteli i vile ipak će biti budućnost Kalebove luke u Rogoznici. Naime, započela je izrada urbanističkog plana tog područja, na kojem je prije nekoliko godina najveći investicijski fond u istočnoj Europi estonski Trigon Capital pokupovao oko 20 hektara zemljišta. Sve kako bi na tom mjestu ulagao u turizam i doveo velike ulagače, poput hotelskih lanaca Radison i Hilton. Lokaciju su prije tri godine razgledavali čak i menadžeri Donalda Trumpa, kojima se Kalebova luka izrazito svidjela. No, ništa se nije mijenjalo donedavno. Potrajalo je višegodišnje sređivanje prostorne dokumentacije, prije svega donošenje prostornog plana općine Rogoznice i njegovo usklađivanje sa Županijskim prostornim planom. S obzirom da su otklonjene i posljednje administrativne prepreke, privlačenje ulagača bi moglo započeti.

SKANDINAVSKI KAPITAL

– Na području Kalebove luke ucrtana je T1 zona, koja podrazumijeva 70 posto hotelskih sadržaja i 30 posto vila. Planirali smo hotelsko naselje otvorenog tipa s centralnim hotelom kategorije između 4 i 5 zvjezdica. Hotel će imati sve moderne sadržaje, od spa, wellnesa do sportskih terena. No, teško je unaprijed previše detalja iznositi, s obzirom da će sve ovisiti o projektantima i investitorima – rekla je Sandra Jakelić, načelnica Općine Rogoznica.

Cijela investicija je vrijedna između 60 i 80 milijuna eura. Toliki kapital trebao bi privući estonski investicijski fond Trigon Capital, koji je u Hrvatskoj podružnicu osnovao u Splitu. Prezentaciju projekta najavili su početkom travnja.

– Arhitekti rade punom parom i to je sve što vam trenutno mogu reći – rekao je Tomislav Sladojević, predstavnik tvrtke Trigon Capital iz Splita.

Trigon Capital, vodeća srednjoistočna europska investicijsko, korporativno i savjetnička agencija u skandinavskom vlasništvu, upravlja s više od 700 milijuna eura kapitala, otvorila je ured u Splitu još 2007. godine. Smatrali su da Hrvatska ima izniman potencijal za ulaganje i razvoj nekretnina, a posebno su im bili zanimljivi turistički i stambeni projekti.

OTKUP NAKON RUŠENJA

Terene u Rogoznici počeli su otkupljivati neposredno nakon akcija rušenja bespravne gradnje pod vodstvom HDZ-ove ministrice Marine Matulović Dropulić 2006. i 2007. godine, čije je glavno poprište bilo upravo u Kalebovoj luci. Već tada se među mještanima pričalo kako se bespravne kuće uz more ruše namjerno zbog pogodovanja stranim špekulativnim fondovima. No, u općini su to demantirali činjenicom da je lokacija nove turističke zone smještena preko 500 metara dalje od mora u brdima, odnosno puno dalje od zone u kojoj se odvijalo rušenje. Osim kupovanja rogozničkih terena, fond Trigon Capital ulagao je u hrvatske dionice, te je prema izjavi Vladura Jahta, tadašnjeg fond menadžera za Balkan, još 2007. godine ukupno u Hrvatskoj posjedovao oko 50 milijuna eura vrijednu imovinu. Iako su tada najavili povlačenje s hrvatskog tržišta i prodaju hrvatskih dionica zbog neprekidnog pada, očito od investicija poput rogozničke, još nisu odustali.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.