Radnici TLM-a nisu zaslužili ovakav Božić, a evo što pitaju gradonačelnika Burića…

Božić je pred vratima, a sudbina radnika TLM-a još je uvijek neizvjesna. I tužna. Podsjetimo, stečaj je proglašen, ali u njihovim domovima i obiteljima ne vlada blagdansko raspoloženje. Štoviše, iz dana u dan osjeti se sve veća tuga, a sve manja nada da će TLM, jednom najveći hrvatski izvoznik, ipak preživjeti ovaj brodolom.

Oluja je, čini se, uzela maha, a otkako ih je zahvatila, sve više imaju osjećaj da uraditi mogu – sve manje. Barem smo tako, slikovito doživjeli današnju, još jednu u nizu, konferenciju za medije.

NIŠTA NOVO

O tome što čeka radnike TLM-Aluminiuma nakon što je proglašen stečaj, odnosno kakva je sudbina radnika Prešaonice u kojoj je predstečajni plan prihvaćen, kao i o daljnjim aktivnostima sindikata, na današnjoj konferenciji za novinare, uz prisustvo povjerenika Velimira Paškalina i Nikice Vučenovića, govorili su Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca i Ozren Matijašević, predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata.

Nitko sretniji od nas kada bismo konačno mogli reći nešto novo, ali čini se da je sve već rečeno.

tlm sindikata matijasevic burazer 221215 2

tlm sindikata 221215 1

tlm sindikata  221215 2

DAN KAO GODINA

– Radnici TLM-a kao da dižu ruke od svega, kao da uz sve manje riječi žele poručiti da je sve izglednije potpuno gašenje TLM-a, ozračje u njihovim obiteljima je sve, samo ne blagdansko. Nisu ovo zaslužili. U 15 mjeseci dobili su samo dvije plaće. Radnicima TLM-a svaki dan je godina. Što se onda više na Trgovačkom sudu u Zadru čeka s prihvaćanjem predstečajne nagodbe? – pitaju Burazer i Matijašević dodajući da su danas podnijeli zahtjev, a očekuju promptnu reakciju.

GOSPODINE GRADONAČELNIČE…

Dotakli su se danas i visoke životne dobi stečajnih upravitelja, tvrde da priliku treba dati nezaposlenim mladim ekonomistima i pravnicima, a ne 73-godišnjacima. Branko Morić je predstečajni upravitelj i tvrtke Badis na šibenskim Podima, a ona je dužnik TLM-u, što označava sukob interesa. Oni, naime, predlažu smjenu Morića, a angažiranje Ivana Rude koji je s ovom problematikom dobro upoznat.  Krive i Upravu koju će, ako se stvari ubrzo ne promijene, morati i prijaviti nadležnim institucijama, a dužni nisu ostali ni onoj gradskoj.

– Ovih dana se održavaju razni domjenci, a imali smo prilike čuti da gradonačelnik i ostali, između ostalog, u svojim prigodnim govorima žele ‘sve najbolje’ radnicima TLM-a, što je apsurdno. Gospodine gradonačelniče, kada se na sjednici Gradskog vijeća u dnevni red uvrstila problematika TLM-a? Zašto se nitko nije sjetio, od pustih poticaja, honorara i novca koji se izdvaja za razne gradske priredbe, radnicima TLM-a dati barem jednokratnu pomoć? Ovako nam je svejedno što se u prigodnim govorima poručuje – poručio je Zdravko Burazer, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca.

tlm sindikata burazer 221215 2

tlm sindikata matijasevic 221215 1

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.