Radnicima Transadrije otkazi, zgrada kod kina Tesla na prodaju!

Poslovna zgrada riječke Transadrije u stečaju, smještena uz šibensku poslovnicu PBZ-a u ulici Vladimira Nazora, bit će u idućih mjesec dana ponuđena na prodaju s još desetak nekretnina te nekoć najveće špediterske tvrtke. U zgradi površine 800 četvornih metara uredske prostorije koriste Državna uprava i Šibensko-kninska županija. Prizemlje i prvi kat u vlasništvu Transadrije procijenjeni su na 832 tisuće eura. O prodaji nekretnina odlučili su prije desetak dana vjerovnici. U Transadriji još uređuju imovinsko-pravne odnose za dio zemljišta, dvorište iza poslovne zgrade, koje je još uknjiženo kao društveno vlasništvo. Nakon prodaje zgrade, šibenska poslovnica bi mogla biti potpuno ugašena.

– Šibenik je, nažalost, vrlo upitan. Ukoliko kutinska Petrokemija, novi vlasnik Luke Šibenik, odluči osnovati vlastitu špediciju, morat ćemo ugasiti poslovnicu. No, vrlo je izvjesno da će zaposlenike preuzeti upravo Petrokemija, o čemu trenutno pregovaramo s njihovom upravom – potvrdio je Zdravko Čupković, stečajni upravitelj riječke Transadrije.

OSTALO SAMO DEVETORO

Šibenska poslovnica jedna je od četiri preostale ispostave riječkog špeditera u Hrvatskoj. Prije otvaranja stečaja u rujnu 2011. imala je 22 zaposlena, dok je Čupković prilikom otvaranja stečaja zatekao 16 ljudi, jer je nekoliko djelatnika pronašlo posao. Od tada, taj broj se dodatno smanjio.

– U šibenskoj filijali imamo devetoro zaposlenika, u Zadru tri. Svi zaposlenici, bivši i sadašnji pri otvaranju stečaja prijavili su svoja potraživanja, od kojih je 80 posto isplaćeno – rekao je Čupković.

Oko ukupno 190 zaposlenika Transadrije čekalo je na 9 zaostalih plaća i otpremnine. U prvom krugu sveukupno im je isplaćeno 27 i pol milijuna kuna, te im poslodavac u stečaju duguje još 8 milijuna kuna. Novac će biti osiguran nakon prodaje nekretnina, a šibenski zaposlenici će imati pravo na nekoliko stotina tisuća kuna.

SLIJEDI PRODAJA TRANSADRIJE
Podsjetimo, u lipnju ove godine Transadrija je prodala kutinskoj Petrokemiji 50 posto udjela u Luci Šibenik po cijeni od 24,2 milijuna kuna. Novcem od prodaje podmiren je dio plaća i otpremnina, oko 70 posto tražbina iz prvog isplatnog reda. Transadrija je u stečaju od rujna 2011. Imovina joj je procijenjena na 167,7 milijuna kuna, a priznato je 183,07 milijuna kuna tražbina vjerovnika. Sada u toj tvrtki radi 124-ero ljudi, u četiri poslovnice u Zagrebu, Rijeci, Slavonskom Brodu i Šibeniku. Nakon gašenja poslovnica, Čupković je rekao da će se sljedeće godine odlučivati o prodaji Transadrije. Zasad Transadrija uspijeva prihodima ‘pokriti’ oko 92 posto rashoda, plaće se isplaćuju, a nadamo se da ćemo do kraja godine uspjeti pokriti rashode u cijelosti, izjavio je stečajni upravitelj Zdravko Čupković.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.