RADOST EVANĐELJA: Papina pobudnica tema jučerašnje rekolekcije šibenskih svećenika

Rekolekcija svećenika Šibenske biskupije održana je u srijedu 15. listopada u zgradi „Sjemeništa“ u Šibeniku. O apostolskoj pobudnici pape Franje »Evangelii gaudium – Radost evanđelja« govorio je prof. dr. Ivan Bodrožić.

U prvom dijelu izlaganja dr. Bodrožić govorio je na temu “Suvremeni svijet kao izazov za suvremeni pastoral i pastoralce”. Analizirao je pojave iz suvremenog svijeta kao što su individualizam, globalizacija, globalizirano društvo, medijska kultura i njihov utjecaj na Crkvu, te odgovor koji na spomenute pojave daje Papina Pobudnica.

rekolekcija222
Ukazao je na pojavu duhovnog konzumerizma u Crkvi. Nužno je na prikladan način odgovoriti na žeđ za Bogom kod ljudi. U Pobudnici se govori i o duhovnoj svjetovnosti. Ona je također negativnost koja se može javiti kod svećenika.
Dr. Bodrožić je prema riječima pobudnice svećenike je pozvao da ne dopuste da im se ukrade misijski zanos, radost evanđelja, nada, zajedništvo, evanđelje i ideal bratske ljubavi. Ne dopustimo da nam se ukrade misionarska snaga, poručio je vlč. Bodrožić.

U drugom dijelu izlaganja govorio je o važnosti homilije u evangelizaciji. Homilija treba biti kratka jezgrovita i sadržajana. Nužna je i temeljita priprema da bi se kvalitetno moglo približiti vjernicima biblijske tekstove. Homilija treba nositi nadu i biti pozitivna. Svećenicima u propovijedanju treba biti uzor Isus Krist.

IZVOR: Šibenska biskupija

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.