Radovi na uređenju Poljane mogli bi početi 2016. godine

Projekt šibenske Poljane ide dalje i već ove jeseni ulazi u novu fazu, potvrdio je dogradonačelnik Šibenika Danijel Mileta. Gradska uprava, naglasio je dogradonačelnik, umjesto predviđene jedne etaže predvidjet će gradnju triju podzemnih etaža, čime bi se riješio dugotrajan problem parkinga u centru grada, a Poljanom bi, nakon dugog niza godina, ponovno zagospodarili pješaci.

– Trenutno smo u pregovorima s prvonagrađenim arhitektonskim timom, budući da će se ipak ići na realizaciju tri etaže, a ne jedne, kako je predviđeno originalnim rješenjem. Dakle, razgovaramo o mogućim rokovima, cijenama te spomenutim potrebnim preinakama. Predviđam da bi Grad Šibenik ugovor s njima trebao potpisati kroz mjesec listopad, a nakon toga kreće se s prikupljanjem potrebne dokumentacije – objašnjava Mileta.

NATJEČAJ DO KONCA 2015.

Bude li sve išlo prema planu, a Mileta kaže kako nema razloga da bi bilo drugačije, predviđa da bi natječaj za izvođača radova mogao biti raspisan do kraja iduće godine, nakon kojeg bi se napokon krenulo s uređenjem glavnog gradskog trga.

– Mislim da je to razumni rok za izvršenje ovog našeg, rekao bih, ambicioznog plana projekta Poljane – zaključuje Mileta.

Podsjetimo, prvu je nagradu na natječaju za idejno rješenje glavnog gradskog trga 2011. godine odnio projekt tima arhitekata u sastavu Iva Dubovečak, Pavla Šimetin, Ivana Tutek i Izvor Simonović-Majcan uz suradnicu Katju Banaj, a Grad Šibenik odlučio se za realizaciju njihovog idejnog rješenja.

ISTRAŽIVANJA PODZEMLJA

Nakon što su u javnosti krajem 2011. godine predstavljeni rezultati natječaja kojeg je bivša gradska vlast raspisala za arhitektonsko rješenje uređenja Poljane, u svibnju ove godine izvedena su istraživanja podzemlja nužna za nastavak realizacije projekta. Odrađeno je georadarsko, odnosno 3D snimanje, kojim je ustanovljeno postojanje gradskih bedema pod glavnim gradskim trgom, te sondiranje kojim se ispitala jezgra i sastav tla kako bi se definiralo što se točno na Poljani može raditi. Postojanje bedema nikoga nije iznenadilo. Marko Maglov, vlasnik tvrtke Građevinski projekt kojoj je Grad Šibenik povjerio istraživanje projekta tada je objasnio kako je na njih upozoravao konzervator Miro Škugor te kako oni neće biti prepreka realizaciji projekta. Osim 3D snimanja i sondiranja, izvedena je i prometna studija kojom se nastojalo uskladiti funkcionalnost Poljane i izvesti rješenje prometne situacije bez utjecaja na pristup kulturnim institucijama koje se na njoj nalaze.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.