Ranojutarnja šetnja šibenskom ‘pijacom’

Niske jutarnje temperature malo koga su spriječile da jutros ne posjete jedno od frekventnih mjesta u Šibeniku kada je obavljanje ‘spize’ u pitanju. U rano subotnje jutro na šibenskoj tržnici vlada je podjednaka ponuda i potražnja, no mnogi prodavači i kupci pamte bolje dane.

AKUTALNOSTI IZ ZEMLJE I SVIJETA

Jabuke od osam do deset kuna po kilogramu, stručak mladog luka po kunu i pol, kilogram egzotičnog kivija po dvanaest kuna, naranče po istoj cijeni, te nešto skuplje kruške (18 kn/kg) dio su voćne ponude šibenske tržnice, a ‘zelenjavu’ sačinjavaju zelena salata, brokulice, prokulice, kaul, zelenje…

No nije ‘pijaca’ samo kupoprodajno mjesto, to je mjesto prvih jutarnjih druženja, ćakula, šalica kava ili, ako se treba ugrijati, ‘žestica’. Tu se izmjenjuju ranojutarnje aktualnosti iz zemlje i svijeta, a bakice pozivaju da baš kod nje kupite domaća jaja, maslinovo ulje, a jutros i stručak ljubičica.

NOVO VRIJEME, MODERNO DOBA

Domaći suhomesnati proizvodi, suhi fažol, žito i orzo zahvaljuju na ponovljenim niskim temperaturama jer s prvim toplim danima zimska jela odlaze u zaborav do idućih jesenskih kiša i bura.

Suhe smokve, bajame, masline dio su ‘slobodne’ ponude kojoj prijeti novo vrijeme, moderno doba, a skupa s njima i naboranim licima bakica koje prodajući ‘bogatstvo’ svog ‘obora’ zarađuju za život.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.