RAZGOVOR S POVODOM: Ivan Klarin, nakon prodaje Jazine:Bez ovakvih projekata mladi stručnjaci nemaju budućnost!

Na 60 tisuća kvadrata terena Općine Tisno, na području Jazina-Prisligaj ruski investitor, tvrtka Aqua Relaxio sa sjedištem u Tisnom, kćer tvrtka ruske kompanije Perla Nero gradit će hotelske kapacitete. Ovu mega turističku investiciju dogovorila je nakon javnog natječaja, a uz blagoslov Općinskog vijeća, Općina Tisno na čelu s načelnikom Ivanom Klarinom koji će kroz desetak dana s investitorom potpisati i ugovor. Da će ulaganje od preko sto milijuna eura donijeti Tisnom i čitavom otoku Murteru jednu posve drugačiju budućnost Klarin ne spori ni u najmanjoj mjeri.
Najavljena je gradnja turističkih kapaciteta koji će donijeti preko 1000 novih ležajeva, ali i 350 novih radnih mjesta. Koliko te brojke znači za općinu Tisno?
Na ovom projektu sa svojim suradnicima radim punih pet godina i slobodno mogu kazati da je ovo jedan od najpripremljenijih i najspremnijih velikih projekata u Šibensko-kninskoj županiji. Investicija od 105 milijuna eura, kao i brojka od 350 stalno zaposlenih ogroman su zalog za budućnost jer bez ovakvih projekata, ma koliko teško do njih dolazili, nesigurna je budućnost za sve naše mlade i visokoobrazovane stručnjake. Moram naglasiti da nam je u ovom projektu veliku potporu dala i Vlada RH, da su nas pratili i da smo imali jako dobru suradnju s obzirom da smo za gradnju i gospodarsko korištenje zemljište dobili od države i to bez naknade.
Koliko će od ove velike investicije, u materijalnom ali i nematerijalnom smislu, kroz razna davanja završiti u općinskom proračunu ili u službi lokalne zajednice?
Iznos same investicije je, kao što sam rekao, oko 105 milijuna eura, plus vrijednost zemljišta koja iznosi četiri milijuna eura. Tu su još porezi, prirezi i komunalni doprinos što samu investiciju u startu diže na oko 120 milijuna eura. Naravno da je to ogroman novac i da s njim treba pametno raspolagati. Dio ćemo uložiti u poboljšanje komunalne infrstrukture jer smo svjesni da će nam gosti vrlo brzo postati ljudi dubljeg džepa s obzirom na kategorizaciju samog hotela i vila, a veći dio u nove gospodarske projekte jer je cilj stvarati nove dodane vrijednosti. Naravno, nadam se da ćemo svi zajedno, i vlast i oporba, takve odluke donositi zajedno u interesu svih mještana. Trenutno, naime, imamo slatke brige jer još ne znamo gdje ćemo s novcem, s obzirom da uskoro na račun dobivamo dva godišnja proračuna općine Tisno.
Koji je konačni cilj – kako će Tisno izgledati nakon što se ovo ulaganje realizira?
Cilj je da općina Tisno i otok Murter postanu gospodarsko i turističko središte županije, sve ove godine strpljivo, korak po korak, radimo u tom smjeru. Počeli smo s Gardenom i dodatnim brendiranjem samog otoka, a nastavljamo s ovim mega projektom. Paralelno s time radimo i na obogaćivanju kulturne ponude cijele općine jer gostima moramo ponuditi atraktivan odmor, sunce i more više nisu dovoljni. Zbog toga radimo i na nekoliko velikih kulturno-turističkih projekata. Najvažniji među njima je svakako Muzej betinske drvene brodogradnje koji će od sljedećeg ljeta, uvjeren sam, postati i nacionalna atrakcija.
Koji su rokovi investitiru zadani koncesijom?
Investitor ima zadani rok od pet godina od potpisivanja ugovora do kada mora završiti cijelu investiciju. Nadam se da neće imati problema s birokracijom i da ga to neće usporavati. Općina Tisno i dalje ostaje partner u ovom projektu sve do konačne realizacije i otvaranja kompleksa.
Veliko nezadovoljstvo ovom investicijom iskazao je lokalni HDZ. No, na Općinskom vijeću, prilikom glasovanja o prodaji Jezine nije bilo glasova protiv, samo nekoliko suzdržanih. Kako to komentirate?
Dosta su ublažili stavove s obzirom na prethodne sjednice Općinskog vijeća, ja ih uvijek pozivam da zajednički radimo na ovom projektu jer ovo nije projekt za jedan mandat ili pet godina. Žao mi je što su bez ikakvog valjanog razloga napustili sjednicu vijeća kada se odlučivalo o uvjetima natječaja, ali kažem, ovo je puno veći i puno širi projekt od uskogrudnog lokalnog strančarenja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.