RAŽINSKO GROBLJE: Od svih zaboravljeno posljednje počivalište ‘šibenske sirotinje’!

Pored groblja svete Ane i gradskog groblja na Kvanju, tijekom proteklog stoljeća pokojnici su se pokapali i na starom groblju koje se nalazi uz prometnicu na ulazu u Ražine. Na tom groblju još početkom prošlog stoljeća posljednje počivalište nalazio je najsiromašniji šibenski sloj. Tijekom drugog svjetsko rata i nakon njega, na njemu su se pokapali poginuli partizani, ali i strijeljani pripadnici okupatorske vojske. U novijoj povijesti, točnije tijekom godina Domovinskog rata, ‘ražinsko groblje’ služilo je za umrle iz šibenskog zaleđa koji su našli u progonstvu, kao i za izbjegle Hrvate iz BIH.

POTPUNO ZAPUŠTENO

Na žalost, a i na sramotu odgovornih, danas je to ‘ražinsko groblje’ potpuno zapušteno. Prilikom njegova obilaska naišli smo na jezovite prizore, grobovi, bolje rečeno humci obrasli su korovom i visokom travom. Na nekim dijelovima vidjeli smo razasute križeve, zubom vremena odlomljene nadgrobne ploče, dok na ulazu u groblje strši polusrušeni spomenik pripadnicima NOB-a, na čijim smo ostacima mogli pročitati ‘Vi padoste žrtvom i dadoste sve – krv, život, mladost radi slobode’.

I ovo groblje u vlasništvu je Grada Šibenika, a nijedna gradska vlast u proteklih 20 godina, pa ni današnja, nije ništa poduzela na sanaciji i primjerenog uređenju koju zaslužuju svi pokojnici.

– Oko tog groblja brinemo koliko nam dozvoljavaju financijske mogućnosti – kaže Damir Čapin, direktor Komunalnog poduzeća ‘Čempresi’.

– Dva puta godišnje preko projekta javnih radova obavimo šišanje trave i druga hortikulturna uređenja, zadnji put to je bilo tijekom prošlog ljeta. Međutim, za neke veće zahvate na sveobuhvatnom saniranju i uređenju jednostavno nemamo novca. Inače, to groblje bi u prvom redu trebalo ograditi, ali i provesti neke eshumacije. No, ponavljam to nije moguće zbog nedostatka financijskih sredstava – rekao je Damir Čapin.

 NEMA SE NOVACA

No, aktualna gradska vlast, kao ni prethodne, još uvijek u svojim planovima nema  projekt obnove ovog počivališta ‘šibenske sirotinje’, poginulih iz Drugog svjetsko rata i drugih pokojnika.

Predstojnica Ureda gradonačelnika Šibenika Ivana Bujas Rupić kazala nam je kako će se ovoj temi gradonačelnik moći očitovati za nekoliko dana kada se prikupe potrebite informacije iz Komunalnog poduzeća ‘Čempresi’ po čijoj je jurisdikcijom groblje, kao i iz Upravnog odjela za komunalne poslove grada Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.