RAZOČARANI ŠIBENSKI PROSVJETARI: Kažnjavaju nas zbog svih naših uspjeha!

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Kada je čuo da će mu odlukom Vlade RH od 1. kolovoza plaća biti smanjena, profesor fizike Jakov Labor iz Gimnazije Antun Vrančić nije se dvoumio. Rezigniran, napustio je sindikat. Pripadao je jednoj od tri organizacije koje su početkom ljeta pregovarale s vladinim timom. Sada, nakon neuspjeha u pregovorima, optužuju političke čelnike da su ih sabotirali te da su prilikom pregovora imali ‘figu u džepu’. Mjeseci pregovora rezultirali su, naime, zaključkom vlade prema kojem se od 1. kolovoza djelatnicima u prosvjeti ukidaju dodaci na plaći u iznosu od 3 do 9 posto. Nakon 30 godina radnog staža i iskustva, Jakov Labor im ne vjeruje. Njegov Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama, predvođen Branimirom Mihalincem, smatra beskorisnim.

– To je prvo što sam napravio, ispisao se. Jer, čemu sve to? Nisu nas uspjeli zaštititi. Nisu uspjeli jer su ili nesposobni ili pokvareni. Mihalinca nije briga. On će primati svojih sindikalnih 14 tisuća kuna, uspio, ne uspio. Za razliku od nas, kojima će plaće biti smanjene. Sve se uvijek prelomi na profesorima, nikad nismo bili ovako degradirani – rekao je Labor.

Drugom sindikatu, ‘Preporodu’, pregovori su bili zabranjeni, a treći sindikalni vođa Vilijam Ribič nas je izigrao, smatra Labor. Iako razočaran maćehinskim tretmanom države spram prosvjetara, ovaj dugogodišnji profesor još uvijek je duboko inspiriran u radu sa svojim učenicima. Predaje generacijama matematičara u gimnaziji, te rado ističe njihove uspjehe. Ispratio je na američki Princeton Domagoja Babića, ovogodišnjeg dobitnika pune stipendije tog uglednog sveučilišta Ivy lige, koji se tamo upisao zahvaljujući, između ostalog, briljiranju u višoj matematici, fizici i engleskom jeziku. Dok je Domagoju ipak bila draža matematika, njegovom kolegi iz klupe, mladom Pletikosi fizika je bila najjači adut. U svakoj generaciji unatrag 20 godina, profesor Labor odgojio je i zapamtio sjajne, talentirane đake.

UČENICI IM POBIRU MEDALJE

– Rad s njima zasniva se na potpunom entuzijazmu. Kada vidite da nekog vaš predmet dodatno interesira, potrudite se pronaći još materijala, zadataka za natjecanje. Za to nismo plaćeni dodatno, nema tu prekovremenih ili takvih stvari. Riječ je o čistom zalaganju – zaključuje Labor.

Zahvaljujući izvannastavnom angažmanu s grupom astronoma, profesor fizike Josip Paić ponosno broji učenička postignuća. U pravilu pobiru medalje na državnim natjecanjima, dok je ovogodišnji prvak završio na astronomskoj olimpijadi u Rio De Janeiru. Baš kao njegovom kolegi Laboru, ovom magistru fizike i školskom savjetniku entuzijazam neće biti plaćen. Dapače, od ovog mjeseca primanja su mu manja za čak 800 kuna.

– Zbog dugogodišnjeg radnog staža i magisterija, primao sam dosad oko 7 tisuća kuna. Mojoj supruzi, profesorici povijesti također su smanjena primanja. Nije stvar u novcu, mi smo ljudi skromnih zahtjeva. No, razočarani smo tretmanom države. Jedino su nama plaće smanjene, nikom drugom – poentira Paić.

No, iz sindikata se nije ispisao. Vjeruje kako u srazu s državom djelatnici prosvjete naprosto nisu imali šanse.

– Nikada se ovo nije dogodilo, u trideset godina što radim plaće nam nikad nisu smanjivali. Ministar rada Mirando Mrsić stalno govori kako nema novca u proračunu i na kraju se iskaljuju na nama – govori Paić.

DOBAR TAJMING ZA REZOVE

Vladina odluka razočarala je, ali i iznenadila sindikalnu povjerenicu, profesoricu filozofije Nives Triva. I njeni učenici su na popisu uspješnih. Na olimpijadu iz filozofije posljednjih godina poslala je najmanje troje učenika. Ističe Luku Lambašu i Emu Menđušić s natjecanja 2007. godine u Turskoj, zatim Anu Junaković na natjecanju u Ateni 2010. godine, dok je među posljednjim uspjesima svima ostala u sjećanju maturantica Barbara Šoda. Na filozofskoj olimpijadi je sudjelovala 2011., da bi ove godine aplicirala za upis na Harvard. Učeničke uspjehe i dodatni angažman ionako joj nikakav novac ne može nadomjestiti, no smanjenju plaća nije se nadala.

– Uoči odlaska na godišnji odmor, pregovori su trajali u optimističnom tonu. Potom je uslijedio preokret. Usred ljeta, sve je prošlo bez naročite reakcije profesora. Čini se da je odabran vrlo dobar tajming za dokidanje profesorskih prava – zaključuje sindikalna povjerenica Triva.


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.