REAKCIJA ŠIBENSKOG HGU-A: Smiješno je očekivati da će veća stopa poreza napuniti državnu blagajnu

Na večeras održanoj Izbornoj skupštini Hrvatske glazbene unije podružnica 12 (Šibenik – Zadar) predsjednik iste Vojmir Roša osvrnuo se na novi Vladin nacrt prijedloga novog Zakona o PDV-u, odnosno na odbijanje prijedloga Ministarstva kulture od strane Ministarstva financija da se PDV na ulaznice za koncerte izjednači s onim za kino ulaznice, te da iznosi pet posto.

Time je Hrvatska postala jedina europska zemlja s poreznom stopom višom od deset posto jer u zemljama poput Njemačke, Švedske, Slovenije i Francuske spomenuti PDV iznosi pet, šest, odnosno osam posto.

DVOSTRUKA MJERILA

– Ministarstvo kulture dalo je preporuku da porez bude isti za sve, da se ovima s nula posto poveća na pet, a ovima s 25 smanji na pet. Sad smo u situaciji kada netko plaća pet posto za ozbiljnu glazbu, a svi ostali 25. Znači, vrhunski jazzeri su neozbilji, Paul McCartney je neozbiljan, Leonard Cohen je neozbiljan, Bob Dylan je neozbiljan i oni će plaćati 25 posto. Ili, 2Cellos pola koncerta sviraju Bacha pa će to platiti pet posto, a kad nakon toga sviraju Michaela Jacksona to će platiti 25 posto. To je smiješno – ustrajan je Roša, nazivajući novi prijedlog Ministarstva financija diskriminirajućim.

Naime, prema novom Zakonu o PDV-u na koncert identičnih glazbenika može se primjeniti nultna stopa, odnosno oslobođenje od plaćanja poreza ukoliko su organizatori javne ustanove poput Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog ili Koncertne direkcije Zagreb, no ako koncert istih glazbenika organizira privatna agencija ili sam glazbenik primjenjuje se stopa od 25 posto.

Na strani Ministarstva financija je i Porezna uprava uvjerena da će većom stopom poreza na ulaznice za koncerte, uglavnom, popularne glazbe i festivala, napuniti državnu blagajnu. Roša i to drži smiješnim, a zanimljivo je da se već sad priča o odlasku jednog od najpoznatijih domaćih festivala u susjednu Sloveniju gdje je stopa poreza tri puta manja.

– Stav Porezne uprave pokazao se netočnim jer je koncerata sve manje i bit će ih još manje. Znači, umjesto da smanje PDV pa da ima više koncerata da napunimo proračun i da svi prijave koliko trebaju prijavljivati, ovog trenutka ljudi odustaju od održavanja koncerata i tomu svjedočimo svaki dan. Koncerata više nema – tvrdi predsjednik Podružnice 12 za koju će reći da je prva krenula s pobunom protiv diskriminacije i marginalizacije glazbenika.

TKO DISKRIMINIRA I PO KOJIM KRITERIJIMA

-Glazbenici i glazbena scena osjećaju se diskriminirano i marginalizirano, da se o njima ne vodi računa kako bi trebalo. Radi se o tome da je Ministarstvo kulture naše krovno ministarstvo koje je dalo prijedlog o smanjenju PDV-a, no sad dolazi do čiste diskriminacije. Tko je taj tko diskriminira, tko odlučuje tko je vrhunski glazbenik, a tko nije – navodi Roša. Također, Hrvatska glazbena unija na nivou Hrvatske radi i na tome da se pri Ministarstvu kulture donese Zakon o estradnoj djelatnosti kako bi se, govori nam Roša, smanjila kakofonija koju imaju sad i kako bi se riješio problem svakojakih ugovora i načina plaćanja.

Inače, Izbornoj skupštini u Šibeniku prisustovali su i članovi HGU iz Pule, Rijeke, Zagreba, Osijeka i Splita.

– Došli su nam gosti iz gotovo cijele Hrvatske što je dokaz koliko je Šibenik kao Podružnica 12 priznat i ugledan ovog trenutka u Hrvatskoj glazbenoj uniji u Hrvatskoj. I za kraj, HGU čeka veoma veliki posao prilagođavanja Europi – zaključuje predsjednik šibenskog ogranka HGU-a.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.