Reketari li Gradska čistoća Šibenčane? Već treći put kupujemo jednu te istu kantu za smeće

Gradska čistoća ovih dana u gradskim četvrtima i mjesnim odborima na području Šibenika, u kojima je to moguće provesti, mijenja sustav prikupljanja komunalnog otpada na način da metalne kontejnere od 1.100 litara zamjenjuje plastičnim kantama od 240 ili 120 litara za svako kućanstvo. Cilj je uvođenje obračuna i naplate po količini, no nije jasno zbog čega sada građani moraju kupiti te kante.

njivice-prokljanska-gradska-cistoca-061016-3

Po svim informacijama koje smo do sada dobili, riječ je o pokušaju ostvarivanja ekstra prihoda Gradske čistoće koji nije u skladu sa zakonom i, u najmanju ruku, neodgovornom upravljanju gradskom komunalnom tvrtkom.

Naime, Gradska čistoća Šibenik komunalno je poduzeće osnovano od Grada Šibenika kao davatelj usluge čišćenja javnih površina te prikupljanja i odvoza komunalnog otpada koje cjelokupno poslovanje financira kroz cijene svojih usluga.

Zakonom nije propisana prodaja kanti građanima

Na naš upit Ministarstvu zaštite okliša i energetike, temeljem koje zakonske odredbe Gradska čistoća Šibenik građanima prodaje kante za otpad, odgovoreno nam je kako je ‘člankom 33. stavkom 4. Zakona o održivom gospodarenju otpadom propisano da je davatelj javne usluge u cijenu javne usluge dužan uključiti između ostaloga i troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, ali nije propisano da ih prodaje korisnicima usluge’.

Iz ministarstva još dodaju ‘kako bi se ujednačilo postupanje na cijelom području RH, Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom koja je stupila na snagu 1. studenog 2017. godine jasno su propisane obaveze jedinica lokalne samouprave odnosno davatelja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog opada’.

Iščitavanjem te uredbe nedvojbeno je ‘obaveza davatelja usluge prikupljanja komunalnog otpada osigurati korisniku usluge spremnik’ te se na još jednom mjestu regulira način preuzimanja kanti frazom ‘prije ustupanja spremnika korisniku usluge’ iz čega je jasno kako nema riječi o prodaji.

njivice-prokljanska-gradska-cistoca-061016-5

Zakon iz 2013. godine jasno propisuje da je korisnik usluga, dakle građanin, dužan snositi troškove samo gospodarenja komunalnim otpadom razmjerno količini otpada koji je predao davatelju usluge, što isključuje bilo kakvu drugu naplatu građanima pa tako i prodaju kanti za otpad.

Ljubičić je dva puta mijenjao cjenik

Novica Ljubičić, direktor Gradske čistoće Šibenik tvrdi da će tek sada, kada je na snagu stupila Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, izraditi novi cjenik usluga u koji će uračunati i troškove nabave spremnika pa će tako drugi spremnik za korisni otpad građani dobiti besplatno.

cistoca-novica-ljubicic-061516-51

– Do stupanja na snagu Uredbe nismo smjeli mijenjati cjenik usluga, a sada ćemo to napraviti i u cijenu ugraditi troškove nabave opreme, kaže Ljubičić.

To baš i nije cijela istina jer je cjenik usluga, u kojem nema cijena posuda za otpad, Ljubičić mijenjao 1. srpnja 2016. godine pa ponovno 31. listopada ove godine. Bez obzira što je i tada mogao, ili u skladu sa zakonom morao, u cijenu usluga ugraditi troškove nabave opreme, nema odgovor na činjenicu da je Zakon na snazi od srpnja 2013. godine i da svojom odredbom nedvojbeno uređuje način financiranja nabave opreme kroz cijenu usluge što je bila obaveza Gradske čistoće Šibenik za provođenje koje nisu trebali Uredbu, koja je stupila na snagu tek četiri godine nakon Zakona.

‘Svi tako rade’ argument je politike ‘Ako prođe, prođe’

Uz to ukupno 1.200 kanti zapremine 120 i 240 litara kupljene su 2015. godine ugovorom koji je Grad Šibenik potpisao s tvrtkom Stražaplastika novcem iz gradskog proračuna uz 40 posto sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dakle novcem koji su već osigurali građani.

cistoca eko bicikl dane mileta310816 5

– Mi jesmo preklani zaista kupili nečipirane kante uz sufinanciranje Fonda, a ove nove su čipirane. Za sve ostalo, oko postupka nabave i prodaje građanima, na raspolaganju vam je direktor Gradske čistoće, rekao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika.

Jesu li kante čipirane ili nisu i to je zagonetka jer Ljubičić ovih dana najavljuje da će se tek sada početi stavljati barkodovi na kante kako bi ih se moglo očitavati prilikom svakog pražnjenja i izrađivati obračun količine za naplatu građanima.

Ljubičić nas je uputio i na Grad Vodice uz riječi ‘pa svi tako rade’ što opet demantira reakcija iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike u kojem su, na naš upit, prvi put čuli za situaciju da neko komunalno poduzeće u Hrvatskoj građanima prodaje kante za smeće.

U vodičkom komunalnom poduzeću Leć tvrde kako građani nisu nikada imali obvezu kupnje kanti za smeće izravno od njih, već su ranijih godina sami kupovali kante u različitim maloprodajama.

Koje god opravdanje ponudili iz Gradske čistoće, činjenica je da nam pokušavaju treći put naplatiti nešto što smo već dva puta platili, kroz cijenu usluge odvoza otpada i proračun Grada Šibenika čijim je novcem, uz subvenciju Fonda, kupljeno 1.200 kanti.

Grad Šibenik nabavlja stotinjak novih komunalnih spremnika

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.