REKORDERI U ‘PICAVANJU’ Učenici skupili 52.651 neopravdan sat

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

ne postoji srednjoškolac koji nije bar jednom tijekom svog školovanja ‘picao’ nastavu. Neki to rade zato što nisu naučili gradivo, neki zato što je to u trendu, a istraživanje koje je prije nekoliko mjeseci među 300 školaraca proveo Educentar govori da jedna trećina srednjoškolaca (36 posto) priznalo da radije pije kavu nego što sluša neko predavanje. Čak deset posto ispitanika priznaje da su markirali jer nije bilo sankcija pa se nisu osjećali obveznima doći na predavanje, dok ih tri posto ističe da jednostavno nisu voljeli predmet koji su odlučili picati. Kako je u Šibensko-kninskoj županiji?
Županijski Upravni odjel za prosvjetu, znanost, kulturu i šport lani je evidentirao čak 387.116 opravdanih izostanaka, i plus 52.651 neopravdan sat, što govori da škole itekako imaju problema sa zadržavanjem učenika na nastavi. Prošle godine u Šibeniku najviše se markiralo u Srednjoj strukovnoj školi, gdje su zabilježili čak 9.316 neopravdanih sati.

MALO UČENIKA

– Zašto imamo toliko neopravdanih sati? Jednostavno rečeno riječ je o grupi učenika, točnije njih sedam koji su se, slikovito rečeno, pojavili samo sedam puta na nastavi i koji su nakon pokrenutog postupaka za isključenje učenika iz škole skupili i po nekoliko stotina neopravdanih sati – kazao je Dražen Sekso, ravnatelj Srednje strukovne škole Šibenik. Podsjeća da školski Statut kaže kako će učenik biti isključen nakon 35 neopravdanih, ali stvarna procedura je puno duža.

– Postoji cijeli niz pedagoških mjera koje škola mora izreći prije nego učenik bude stvarno izbačen. Kreće se s opomenom, pa ukorom, zatim moramo izreći opomenu pred isključenje, ako i to ne urodi plodom pokreće se odgojno-obrazovni tretman produženog stručnog postupka i tek nakon svega toga ide isključenje iz škole – pojašnjava Sekso. Tvdi da se ne bi trebalo izlaziti sa statističkim podacima o izostancima učenika jer to nije u skladu s Pravilnikom o načinu postupanja odgojno-obrazovnih radnika školskih ustanova u poduzimanje mjera zaštite prava učenika. Druga na listi srednjih škola s najvećim brojem neopravdanih sati je šibenska Prometno-tehnička škola, s čak 6.131 neopravdanim satom. U toj školi nije bilo isključivanja učenika zbog dobre suradnje s roditeljima. Nastavu izbjegavaju uglavnom učenici završnog razreda i to zbog kampanjskog učenja, pa se na nekim satovima pojavljuju samo zbog ispita ili usmenog odgovora, odnosno zadržavanja dobrog uspjeha u školi.

RODITELJI OPRAVDAVAJU

– Neopravdanih sati bilo bi i više da roditelji ne dolaze u školu opravdati svoju djecu. Danas je srednjoškolcima teret ići na nastavu, to je jednostavno takav trend. Zanimljivije je sjediti u kafiću, čakulati i raspravljati o tome tko se kome sviđa. Međutim, svi oni kad ih se stisne, a većina zna kad treba stati picavati, ipak dođu na nastavu – kazala je Katarina Štampalija, pedagoginja Prometno tehničke škole. Ističe da su neki školski programi i preopširini te da je većina srednjoškolaca preopterećena nastavnim gradivom.

– Naš vozač motornog vozila ima preko 11 nastavnih predmeta, što je za njihovo zvanje previše – zaključje. Treće mjesto na ljestivici škola u Šibeniku s najviše neopravdanih ‘drži’  Industrijsko-obrtnička škola sa 5.970 neopravdanih sati, slijedi Turističko-ugostiteljska škola sa 5.128 neopravdanih sati, zatim Srednja tehnička sa 4.298 neopravdanih sati. Da se svaka srednjoškolska obrazovna ustanova bori na svoj način s brojem neopravdanih sati govori i potez ravnatelja Tehničke škole Josipa Belamarića koji je prošle školske godine odlučio izmijeniti Statut škole. Naime, samo u toj srednjoškolskoj obrazovnoj ustanovi učenici bivaju izravno izbačeni (bude pokrenut cijeli niz pedagoških mjera) iz škole nakon na 25  neopravdanih sati. Manji broj neopravdanih sati ima srednja Ekonomska škola (2.037), potom Medicinska škola (1.617) i Gimnazija Antina Vrančića sa 1.770 neopravdanih sati.

‘Zakasnija mi je bus…’

Kako bi opravdali svoje izostanke srednjoškolci često posežu za falsificiranjem liječničkih potvrda, opravdavaju se kašnjenjem autobusa i slično. Neki profesori tvrde da je uvođenje državne mature i e-imenika bitno smanjilo broj izostanaka u četverogodišnjim školama.

– Svaki put kad dijete izostane iz škole, na mail adresu roditelja šalje se obavijest o izostanku tako da i roditelj može na vrijeme reagirati – tvrde profesori.

Kad govorimo o picavanju ništa nije bolje ni u drugim gradovima naše županije. U srednjoj školi Ivana Meštrovića u Drnišu evidentirano je 3.910 neopravdanih sati, u srednjoj školi kralja Zvonimira u Kninu učenici su napravili visokih 8.050 neopravdanih sati i nakon šibenske Srednje strukovne škole druga su najgora škola po markiranju u Šibensko-kninskoj županiji. Druga srednjoškolska ustanova u Zvonimirovu gradu -Lovre Montija bilježi 3.989 neopravdanih sati, a najmanje neopravdanih sati ima Privatna Gimnazija u Šibenku, tek 435 što je vjerojatno rezultat činjenice što roditelji plaćaju velike godišnje školarine, pa se i učenicima više gleda kroz prste.

 


Pratite nas i na društvenim mrežama:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.