REZIME SEZONE: Zbog smanjenja broja kreveta najviše podbacile – Vodice

Iako se u srpnju činilo kako će ova turistička sezona na području Šibensko-kninske županije podbaciti, kada se podvuče crta, stanje ipak nije toliko katastrofalno. U županiji je od siječnja do kolovoza ove godine ostvaren rast u dolascima gostiju od 1,6 posto, županiju je posjetilo ukupno 702.243 gostiju. S druge strane, broj noćenja je u istom razdoblju u padu za 1,6 posto, s ukupnim brojem od 4.540.358 noćenja. Najveći broj dolazaka i noćenja ostvaren je upravo u kolovozu, a time i najveća stopa rasta u odnosu na isti mjesec prošle godine. Nakon ‘srpanjske rupe’, broj ostvarenih noćenja u kolovozu bio je 1.924.386, što je porast od 1,3 posto, a dolazaka je bilo 271.340, odnosno 5 posto više.

Međutim, nisu sva turistička mjesta ove godine bila jednako uspješna, neka su zabilježila značajniji rast, dok je u drugima turistička sezona ove godine blago podbacila.

GRAD ŠIBENIK U TURISTIČKOM UZLETU

Šibenik je zabilježio porast turističkog prometa u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima šibenske Turističke zajednice, u kolovozu je u Šibeniku boravilo 10 posto više gostiju nego u istom mjesecu 2013. godine, a ostvareno je i pet posto više noćenja. Također je na području grada ostvareno dva posto više noćenja u prvih osam mjeseci negoli u istom periodu prošle godine, dok je broj posjeta narastao za osam posto.

– Usprkos vremenu koje nas, moramo priznati, nije baš mazilo, ova je sezona bila relativno dobra. Po segmentima, hoteli i hosteli su u kolovozu zabilježili rast noćenja od dva posto, kampovi osam posto, a oni su izuzetno podložni vremenskim prilikama, dok je privatni smještaj ostvario rast od šest posto. Najveći je porast zabilježen u samom gradu Šibeniku što se privatnog smještaja tiče, od 7.600 noćenja lani do 12.600 noćenja u prvih osam mjeseci ove godine, što je rast od impresivnih 69 posto – kaže direktor TZ Šibenik, Dino Karađole.

Što se strukture samih turista u Šibeniku tiče, najpopularniji smo među Nijemcima, Francuzima i Slovencima, dok na domaće goste otpada 12 posto od ukupnog broja. Prilikom pregleda turističkih statistika u županiji valja naglasiti kako još uvijek nisu obrađeni rezultati koje je ostvario nautički turizam, a koji bi, s obzirom na vrijeme i uzastopni trend rasta u posljednjih nekoliko godina, mogao dodatno popraviti ocjenu sezone.

U PRIMOŠTENU BUJA PRIVATNI SMJEŠTAJ

I Primošten je u kolovozu ostvario rast od šest posto što se noćenja tiče. U prvih je osam mjeseci Primošten ostvario 540.796 noćenja, a posjetilo ga je 82.523 turista. To u prijevodu znači da je prosječna popunjenost po svakoj smještajnoj jedinici 70,52 dana, pojašnjava Jere Bakotić, direktor TZ Primošten.

– Hotelski kapaciteti, koji su u mađarskom vlasništvu u funkciji imaju tek 750 kreveta od prijeratnih 1.800. Dakle, hotelski kapaciteti, pa tako i cijeli ‘Primošten d.d.’, dolaskom strateških partnera ne da nije obnovljen, već naprotiv, imovina se otuđivala. To već i ptice na granama pjevaju, ali što nam to vrijedi u našoj hrvatskoj zbilji – oštar je Bakotić.

Dodaje kako je kolovoz u potpunosti anulirao negativne trendove iz predsezone, koja je jako uvjetovana vremenskim uvjetima, jer najveći broj smještajnih kapaciteta u Primoštenu otpada na privatni smještaj i kamp. Primošten je najpopularniji među Česima, a slijede Nijemci, Poljaci i Slovaci.

– Sa sezonom smo zadovoljni, ali nikad nije dovoljno dobro da ne bi moglo bolje. Uz objektivne probleme, nailazimo na mnogo subjektivnih koje kroz edukativne akcije moramo rješavati. Naše su najveće zadovoljstvo upravo zadovoljni gosti, a prema internim anketama takvih je 99,9 posto. Dugogodišnjim gostima podijeljeno je, uz prigodne poklone, preko 10 zahvalnica, a takvih je bilo za 10 do 40 godina vjernosti Primoštenu. Sve u svemu, sezona je bila vrlo dobra, ali zbog učestalih višednevnih kiša, gosti koji nisu vezani uz fiksni aranžman ili mijenjaju mjesto, da bar nešto vide, ili se vraćaju kućama. Mislim da će i posezona biti na razini prošlogodišnje, što najviše ovisi o hotelima, a oni su najavili više kongresa pa vjerujemo da ćemo sezonu zaključiti za Sve svete – kaže Bakotić.

POSLOVIČNO POPULARNE VODICE BILJEŽE PAD

S druge strane, Vodice su, kao jedno od jačih turističkih središta u županiji, ove godine zabilježile pad dolazaka i noćenja u odnosu na prethodnu godinu. U kolovozu ove godine na području grada Vodica zabilježen je pad od dva posto što se tiče dolazaka, te je ostvareno šest posto manje noćenja u odnosu na isti mjesec lani, a minus bilježe i u prvih osam mjeseci. U tom je razdoblju zabilježen pad dolazaka od četiri posto, te šest posto manje noćenja. Najveći pad noćenja zabilježen je u hotelima, sa 215.979 u 2013. na 177.641 ove godine. Taj pad direktorica TZ Vodica, Anita Franin Pećarica objašnjava činjenicom što su hotelski kapaciteti ove godine smanjeni za tisuću kreveta. Međutim, značajno su opala i noćenja u hostelima, te u nešto manjoj mjeri u privatnom smještaju i kampovima. S druge strane, sve su popularnija apartmanska naselja u kojima je ove godine boravilo čak 3.314 gostiju više. Za razliku od drugih turističkih središta u županiji, Vodice su izuzetno popularne među domaćim turistima, koji su po brojnosti odmah iza Slovaka, a slijede Nijemci, Poljaci i Česi.

– Očekujemo posezonu na nivou prošlogodišnje. Ona neće moći poništiti negativne rezultate zabilježene u lipnju, srpnju i kolovozu zbog činjenice da su nam smanjeni smještajni kapaciteti u hotelima, ali očekujemo da će biti zadovoljavajuća. Sve u svemu, kolovoz je u Vodicama ipak bio dobar što se turizma tiče, unatoč vremenu koje je utjecalo na duljinu boravka. Gosti koje je zateklo loše vrijeme prilikom boravka kraće su se zadržavali – zaključuje Franin-Pećarica.

U MURTERU ZADOVOLJNI UNATOČ BLAGOM PADU

Sezonu na Murteru popravio je kolovoz u kojem je zabilježeno četiri posto više dolazaka i jedan posto više noćenja, a iz Turističke zajednice očekuju dodatno poboljšanje tijekom rujna. Kroz prvih osam mjeseci 2014. godine Murter je zabilježio pad od jedan posto dolazaka i tri posto noćenja.

– Bitno je naglasiti da je privatni smještaj ostvario rast od dva posto, a slabiji su rezultati ostvareni u kampu i hotelima. Hoteli su ove godine s radom započeli tek u lipnju, za razliku od lani kada su otvorili već u ožujku, tako da u principu uopće nisu odradili predsezonu i to je vidljivo na službenim brojkama. Međutim, koliko god neki to negirali, mi još uvijek ovisimo o suncu i lijepom vremenu, tako da s obzirom na ciklone koje su pogađale Murter ovog ljeta, možemo biti zadovoljni sa sezonom – kaže direktor TZ Murter Šime Ježina.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.