Rogoznica napokon dobila rivu za iskrcaj ribe i prihvat ribarskih brodova

Prekrcajno mjesto za ribarice u Rogoznici službeno je danas otvorio pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić. Za izgradnju operativne obale utrošeno je oko 3,6 milijuna kuna sredstava triju ministarstava, HBOR-a, Županije, šibensko-kninske Lučke uprave te Općine Rogoznica.

– Ulaganje u obalnu infrastrukturu preduvjet je daljnjeg razvoja gospodarstva ove županije stoga će Ministarstvo pomorstva, u skladu s mogućnostima, podupirati i dalje ovakve projekte – kazao je Antešić te ribarima zaželio mirno more i dobar ulov.

Izgradnjom mjesta za iskrcaj ribe Rogoznica je oslobodila poziciju na starom dijelu rive, podsjetila je načelnica Sandra Jakelić, koja se konačno može urediti ne bi li postala dijelom rogozničke stare jezgre.

RIBARSKA LUKA PELEŠ VELIK ZALOGAJ

Ravnatelj županijske Lučke uprave Željko Dulibić iznio je tehničke detalje projekta te je napomenuo kako je riva napravljena na devet stupova te je zaštićena od svih vjetrova i ostalih vremenskih nepogoda.

Kroz Prostorni plan Šibensko-kninske županije ucrtana je i ribarska luka Peleš u Rogoznici, no riječ je o zahtjevnom projektu koji bi se financijski mogao realizirati tek ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, kazao je šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Upitan može li realizaciju tog projekta ubrzati, budući da ima dobre odnose s premijerom Zoranom Milanovićem, pomoćnik ministra Antešić kazao je kako je sve u rukama jedinica lokalne samouprave.

– Novca za projekte ima neograničeno, nalaze se dijelom u državnom proračunu, a najvećim dijelom u fondovima Europske unije. Apelirao bih na jedince lokalne samouprave da intenzivno pripremaju projekte. Onaj koji bude spreman s projektima, moći će povući sredstva europskih fondova. A znate i sami da ćemo u programu strukturnih fondova imati na raspolaganju oko 14 milijardi eura u idućih desetak godina. Bojim se da objektivno nećemo uspjeti pokupiti te novce, ali to ovisi isključivo o nama. Onaj koji bude spreman moći će ih aplicirati – zaključio je Antešić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.