RUKA SPASA ZA TLM: Dio gradskih i županijskih tvrtki preseliti na prostor tvornice?

Može li Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija pripomoći financijskom opstanku TLM-a tako da u prostor tvornice na Ražinama preseli dio svojih poduzeća? O toj se ideja ovih dana uveliko razgovara među gradskim i županijskim čelnicima koji su taj prijedlog iznijeli direktorima poduzeća na razmatranje. Župan Goran Pauk kazao je na posljednjoj sjednici Županijske skupštine kako se na realizaciji preseljena gradskih i županijskih tvrtki u prostore TLM-a radi, a ta bi selidba, smatra Pauk, bila pozitivna financijska injekcija šibenskom aluminijašu koji je u velikim problemima. Osim toga, podcrtava župan, selidbom bi se oslobodili gradski prostori koji se nalaze na atraktivnom zemljištu.

-Prvenstveno tu mislim na Gradsku čistoću čija se upravna zgrada nalazi na oko 10 tisuća kvadrata u građevinskoj zoni što je vrlo atraktivno zemljište. Razgovaralo se i s Cestama Šibenik koje se nalaze u tzv. ‘žutoj zgradi’ kod Dalmarea, a ogromno dvorište ispred zgrade koriste za mehanizaciju i opremu, što sve koji u Šibenik ulaze s te strane poprilično ‘bode’ u oči, da taj dio presele na prostor TLM-a – govori nam župan Pauk. Predloženo je da se u Ražine preseli i uprava Zelenila te Vodovoda, no najvažniji u cijeloj priči su šibenski vatrogasci. To nam je i potvrdio gradonačelnik Željko Burić.

-Ono o čemu Grad može svakako konkretnije razgovarati jest preseljenje Vatrogasnog doma. Naime, vođeni činjenicom da je Vatrogasni dom na postojećoj lokaciji neadekvatan s aspekta vatrogasne struke, ali i, slobodnim rječnikom rečeno, ‘smetnja’ s obzirom na nove sadržaje na tvrđavi sv. Mihovila, ta priča oko preseljenja Vatrogasnog doma je intenzivirana. Činjenica jest da je već u tijeku postupak traženja i dodjele nekretnine u vlasništvu DUUDI-ja za potrebe vatrogasnog doma (u vojarni Bribirskih knezova), no uz koordinaciju sa samim vatrogascima, moramo propitati da li njihovo eventualno preseljenje na lokaciju nekadašnje industrijske vatrogasne postrojbe TLM-a zadovoljava uvjete za rad vatrogasaca (cestovni pristup, organizacija). Ako se pokaže da jest, potrebno je izraditi troškovnik koji će uključiti sve stavke: adaptaciju, troškove vezane uz lokaciju i usporediti ga s troškovima projekta u krugu vojarne Bribirskih knezova. I tek ako je riječ o jeftinijoj varijanti, svakako da možemo o toj soluciji ozbiljnije promišljati – ističe gradonačelnik.

vatrogasni_dom

Dok Burić ideju o preseljenju gradskih poduzeća u prostor TLM-a smatra ‘zanimljivom’, no dodaje kako glavnu riječ u cijeloj priči moraju imati uprave i nadzorni odbori tih tvrtki, Pauk poručuje:

-Treba postojati politička želja i volja da se direktore tih tvrtki uvjeri kako bi tako nešto bilo isplativo.

Direktorica Gradske čistoće Sanja Čatlak, međutim, nije sigurna da bi se selidba u TLM isplatila jer, navodi ona, uredski prostori u tvorničkom krugu nisu u najboljem stanju.

-Prostori Gradske čistoće su u derutnom stanju i nama svakako predstoji ili uređenje postojećih prostorija ili selidba. Međutim, ni prostori u TLM-u nisu u najboljem stanju i vjerojatni bi i njih trebalo adaptirali. Treba se uzeti u obzir i jedna i druga mogućnost, ali do sada smo na ovu temu vodili samo inicijalne razgovore nikakvog konkretnog rješenja nema, ali svakako treba ozbiljno i kompletno pristupiti analizi – kazala nam je Čatlak.

gradska cistoca

Ukoliko bi se dio poduzeća selio na Ražine, prvi čovjek grada naglašava kako takav proces ni u kojem slučaju ne smije dodatno zadužiti gradski proračun.

-To mora biti ‘čist račun’ na bazi procjena postojećih lokacija, ulaganja u adaptaciji i preseljenje, ali ponavljam, od strane samih trgovačkih društava – zaključuje gradonačelnik.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.