SANDUČIĆ POVJERENJA: Krapljani: Obnovite nam pristanište na otoku!

Osim problema sa starom i dotrajalom vodovodnom mrežom, nedostatkom kanalizacije, zapuštenim šumama i obraslim vatrogasnim putovima, mještani Krapnja, najnižeg i najmanjeg naseljenog otoka na Jadranu, muči i dugi niz drugih problema. Hitnim i neophodnim smatraju sanaciju rive gdje pristaje brod, te gdje se obavlja sva opskrba otoka.

PUNO RUPA

– Pristanište je u derutnom stanju, puno je rupa i prijeti mu propadanje. Potrebna mu je hitna obnova. Osim toga, nema tehnički atest za ukrcaj i iskrcaj kamiona, što je neophodno za normalno funkcioniranje života na otoku – kazao je Nikola Jurić, povjerenik gradonačelnika za Mjesni odbor otoka Krapnja. Otočanima je nelogično, nastavlja Jurić, da otočani nemaju osiguran poseban vez ili nekoliko njih za iskrcaj i ukrcaj robe na Brodarici, što je, naglašava, posebno problematično u turističkoj sezoni kad je to mjesto krcato turistima i kad se svugdje traži vez više.

– Ako želimo da nam ljudi na otoku ostanu živjeti, treba hitno riješiti problem parkinga i vezova na Brodarici za nas Krapljane. U sezoni, primjerice, hitno treba prebaciti dvije boce plina, a mi to svojim brodicama nemamo gdje ukrcati. Još gore je s parkingom. Nekada su otočani parkirali ispod Konzuma gdje se nalazi bina koja, inače, nikom ne služi. Mjesni odbor Brodarice izašao nam je u susret i podržavaju naš prijedlog, samo treba još sjesti za stol i to riješiti – priča nam Jurić.

POPRAVAK SATA

Na otoku trenutno živi oko 250 osoba, a ljeti ih bude i 1.500.

– Mi živimo od turizma i ne možemo sebi dozvoliti da nam se odmah na ulazu u otok nalazi stara napuštena aluminijska samoposluga. Riječ je o privatnom vlasništvu gospodina Lešića koji je spreman objekt staviti u funkciju, ali je problem  papirologije jer je riječ o pomorskom dobru – nastavlja Jurić. Traže da im se hitno popravi javni sat te da im se urede društvene prostorije na Gornjoj loži (stara škola) budući da na otoku ne postoji nikakav društveni ili mjesni prostor.

ODGOVOR ODGOVORNIH: Što u gradu kažu o problemu otoka Krapnja

 Grad Šibenik upoznat je s problemima stanovnika otoka Krapnja i već su u pregovoru sa trgovačkim lancem Kaufland koji bi donirao novac za sanaciju rive.

– Nakon što se definira o kolikom će iznosu biti riječ, Grad Šibenik poduzet će daljnje radnje temeljem kojih će se procijeniti troškovi i krenuti s potrebnim hitnim zahvatima na obnovi – priopćili su iz Grada. Tvrde da za otočane ne mogu riješiti problem parkinga i vezova na Brodarici jer je to protuustavno.

– Prema Ustavu RH, svi su građani Republike Hrvatske jednaki pred zakonom. Prema tome, Grad Šibenik ne smije pogodovati jednom dijelu svojih građana, a drugima ne. Na području Grada ne postoje privilegirani građani što se tiče parkinga. Građani su dužni sami su sebi osigurati parking. Valja istaknuti da Grad Šibenik nije i ne može na području Grada osigurati parking i vezove niti za mještane Kaprija, Zlarina i Žirja u blizini pristaništa za brod koji vozi za te otoke – poručuju iz gradske uprave. Naglašavaju da su već krenuli s popravkom sata na otoku, ali kako je riječ o starinskom satu, čiji se dijelovi više ne proizvode, njegov popravak će potrajati nešto duže od očekivanog. Staru aluminijsku samoposlugu će ukloniti, ali obnova stare škole morat će pričekati bolja vremena.

– Procjenom stanja vidljivo je da je takav projekt trenutno van financijskih mogućnosti Grada, te se najvjerojatnije neće naći ni u idućem proračunskom razdoblju – zaključuju u Gradu Šibeniku.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.