SANDUČIĆ POVJERENJA: Mještani Zablaća već neko vrijeme muku muče sa životinjskim najezdama

Zapuštene zelene površine, problemi s komarcima i lisicama, nesnosan smrad od kolektora, ilegalno odlagalište otpada kod Velikih Solina samo su neki od problema koje muče stanovnike gradske četvrti Zablaća.
– Budući da smo dio grada i da bi naši parkovi trebali imati status kao i oni na užem gradskom području, potrebno je da barem nekoliko puta godišnje budu uređeni, makar pokošeni od strane Zelenila, što do sada nije bio slučaj – otkrio nam je Zoran Grgas, predsjednik Gradske četvrti Zablaća. Istaknuo je kako je žalosno da se područje Velikih Solina sustavno desetljećima zatrpavano različitim otpadom, iako ne krije kako su u Zablaću svjesni da za sanaciju tog područja trebaju velika financijska sredstva.

– Za dio tog otpada krivi su i sami Zablaćani, ali unatoč tome, moram istaknuti kako je ovo područje ekološka katastrofa na rubu grada – nastavlja Grgas. Istovremeno, ističe problem zakrčenosti Malih Solina.

– Blato Male Soline uskim je kanalom povezano s morem, a dubina kanala je od iznimne važnosti za cirkulaciju vode. Kanal je sve više zatrpan odronima, što za ljetnih mjeseci dovodi do suše i nemogućnosti cirkuliranja vode. Posljedica toga je ustajala voda u samom blatu, zbog čega se stvara neugodan miris i poveća se broj komaraca. Naime, dva problema na koja se najčešće žale žitelji ove gradske četvrti su komarci i lisice. Dok se problem s komarcima donekle uspješno suzbija, problem s lisicama uzima sve više maha. Prošle godine pokušalo se bezuspješno s hajkom, poslije intervencije gradskih službi, ali lisice i dalje slobodno šeću centrom mjesta, ulaze u dvorišta i rade materijalnu štetu – otkriva Grgas.

Pita se i kako kvalitetno komunicirati sa službama u svezi mnogih problema koji ih muče.

– Postavljam pitanje mora li predsjednik gradske četvrti Vidici ili Šubićevac također zvati službe za obavljanje malih zahvata kao što je slučaj s rupama na kolniku, javnom rasvjetom ili postavljanjem signalizacije koja je uklonjena. Smatram da bi određene službe trebale češće posjećivati mjesto i uklanjati sitne nedostatke – pita se Grgas.

ODGOVOR ODGOVORNIH Što iz gradske uprave kažu na probleme Zablaćana

Tek nakon što nadležne službe obiđu Zablaće, ocijenit će se je li potrebno da se zelene površine u tom mjestu u idućoj godini pojačano uređuju, održavaju ili ne – priopćili su iz Grada Šibenika, odgovarajući na pitanje Zablaćana koji tvrde da su mi zelene površine kompletno zapuštene. Gradska uprava upoznata je s problemom komaraca i lisica, i u tom pogledu rade sve što je u njihovoj moći.

– Grad Šibenik uredno i planski svake godine obavlja preventivno tretiranje komaraca, no valja imati u vidu da je područje oko Zablaća, temeljem mišljenja struke, pogodno za razmnožavanje komaraca, te da ih je gotovo nemoguće iskorijeniti. Što se tiče lisica, Grad je uvijek u suradnji s lovačkim društvom i veterinarskom stanicom organizirao hvatanje i udaljavanje lisica iz mjesta, što će nastaviti činiti i u budućnosti – priopćili su. Problem zakrčenosti Malih Solina obećali su riješiti, odnosno dogovoriti čišćenje s Hrvatskim vodama, a problem Velikih Solina planiraju riješiti Zakonom o održivom gospodarenju otpadom.

– Grad Šibenik je dužan na svom području imati reciklažna dvorišta. Postoji mogućnost da Velike Soline budu reciklažno dvorište otpadnog građevinskog materijala, koji bi koncesionar mogao reciklirati i iskoristiti, te bi se na taj način saniralo navedeno područje – nastavljaju iz gradske uprave Šibenika. Gradskoj četvrti Zablaća poručuju da su otvoreni za rješenje svih manjih problema.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.