Šansona 2013. donosi rekordan broj skladbi i debitanata

U hotelskom naselju Solaris danas je predstavljeno 16. izdanje Festivala dalmatinske šansone, koje će se održati od 23. do 25. kolovoza u Šibeniku. Tijekom dvije festivalske večeri izvesest će se najveći broj skladbi dosad, čak 51, kazao je direktor Šansone  Branko Viljac.

VEČER INTERNACIONALNE GLAZBE

Posebnost ovogodišnje Šansone je Večer internacionalne glazbe na kojoj će, uz provjerena domaća imena hrvatske glazbe, nastupiti i strani izvođači poput Nuške Drašček iz Slovenije, Teresa Werner iz Poljske te irska rock’n’roll atrakcija Liam O’Maonlai & Peter O’ Toole. Potonji će održati samostalan koncert na Trgu četiri bunara 25. kolovoza.

-Godinama smo tijekom Večeri starih skladbi njegovali talijansku kanconu, a ovog puta odlučili smo se obilježiti Hrvatski ulazak u Europsku uniju te smo tu večer nazvali ‘Tirbute to EU’ – kazao je Viljac.  Prvu večer Šansone, 23. kolovoza otvorit će izvođenje himne EU,a izvodit će se i popularne skladbe sa Šansone te pjesme s Eurosonga… Zvijezda večeri svakako bi trebao biti talijanski pjevač Eros Ramazzotti s kojim još uvijek traju pregovori oko njegova dolaska u Šibenik.

PREGOVORI S EROSOM

-Pregovori napreduju. Ipak je riječ o velikoj svjetskoj zvijezdi, no uz pomoć Nele Sršen koja ga poznaje nadamo se kako će Eros doći na Šansonu. Da će tako i biti, spomenut ću i kako je o svemu upoznat talijanski ministar kulture – napominje Viljac.

Na Večerima novih skladbi plan organizatora je da se predstavi čak 27 izvođača, među kojima je deset debitanata.

– Čak pet debitanata dolazi iz Šibenika ili je podrijetlom iz Krešimirovog grada. Svi su debitanti odabrani zbog dobrih pjesama i kvalitetne interpretacije. Bit će to duel provjerenih izvođača top lige hrvatske glazbene scene, poput Deana Dvornika, Nene Belana i Tomislava Bralića, te mladih debitantskih lica – poručio  je Viljac. Spomenimo kako su među debitantima Šibenčanin Marko Škugor s pjesmom ‘Ako imaš dušu’, Grupa 022 ‘Za tebe pivam šansonu’, klapa Sebenico ‘Rock and roll na stini’…

Umjetnički direktor festivala Dušan Šarac osvrnuo se, pak, na činjenicu što je i ove godine na Šansoni prisutan veliki broj klapa.

-Klape su zavladale hrvatskom estradom te su preuzele mjesto zabavne glazbe. No, mi na Šansonu uzimamo klape koji imaju najbolje pjesme  – poručio je Šarac.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.