Sedam tvrtki se natječe za radove na uređenju tvrđave Barone

U otvorenom postupku javne nabave za  građevinske radove na uređenju objekta i okoliša na tvrđavi Barone pristiglo je ukupno sedam ponuda sljedećih ponuditelja: APEX-ING d.o.o., Sesvete; SPEGRA INŽENJERING d.o.o., Split;  BUČIĆ GRADNJA d.o.o., Šibenik; FIDAL d.o.o., Rijeka; PLOTER d.o.o., Zadar;  MINIGRADNJA d.o.o. Vodice;  TEH-GRADNJA d.o.o., Zagreb.

Zaprimljene ponude kreću se u rasponu od četiri milijuna do 6,5 milijuna kuna te će se nakon pregleda i ocjene ponuda znati ime odabranog ponuditelja, a procijenjena vrijednost nabave (bez PDV-a) iznosi pet milijuna kuna, priopćili su iz Gradske uprave.

Radovi koji su ponudom obuhvaćeni su: građevinsko-obrtnički, elektro-instalacijski i strojarski.

Idejno rješenje uređenja tvrđave Barone uključuje restauraciju, revitalizaciju i održivo korištenje ovog spomenika kulturne baštine na dobrobit svih građana Šibenika te stvaranje atraktivnog izletničkog lokaliteta od kojega bi indirektnu korist imalo cijelo stanovništvo dok bi direktnu korist mogli imati lokalni poduzetnici.

Procijenjena vrijednost projekta iznosi 1,3 milijuna eura, od kojih će EU projekt sufinancirati s milijun EURa, što je ujedno i najveći iznos koji se mogao odobriti, dok će preostali dio sredstava osigurati Grad Šibenik- potvrdila je to u veljači ove godine evaluacijska komisija Središnje agencije za financiranje i ugovaranje.

Prema idejnom projektu na tvrđavi Barone će se nalaziti visokotehnološki muzej koji koristi augmented reality tehnologiju (u slobodnom prijevodu – tehnologiju „proširene stvarnosti“) za prezentaciju „postava“. Tako posjetitelji putem smart-phonea, tableta (ili u budućnosti AR naočala) mogu promatrati i istraživati sadržaje iz bogate šibenske povijesti. Posebna atrakcija bit će pogled s vidikovca na panoramu Šibenika kakav je bio u 17. stoljeću.

Tvrđava će se obnoviti, bedemi sanirati i nadograditi kako bi se što više približili izvornom obliku te kako bi se spriječilo dalje propadanje. Postojeći objekt će se ukloniti i izgradit će se novi koji će biti podijeljen na gastro – kulturni dio, suvenirnicu, lounge zonu i sanitarni čvor. Objekt će biti ostakljen kako bi zadržao funkciju vidikovca.

Uz sami objekt, iskoristit će se prirodni pad terena i napraviti amfiteatar za manje manifestacije i predavanja kapaciteta do 100 posjetitelja. U zapadnom kutu tvrđave urediti će se i dječje igralište.

 

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.