" "
Više

    " "

    Šibenčani vole zdravu hranu

     

    Dinkel sa svježom paprikom, integralna riža s lećom, integralni rezanci blago začinjeni maslinovim uljem s blanširanom brokulom, mrkvom, salatom i ostalim povrćem, sendviči od domaćeg peciva, s namazom od slanutka i odreskom od seitana (pšeničnog mesa)… sve to samo je dio svakodnevnog menija prve vegetarijanske zalogajnice ‘Do-ručak’ u Šibeniku. Već nekoliko mjeseci vodi ju Jasminka Tanfara, Varaždinka oduvijek zaljubljena u vegetarijansku prehranu. Iako u početku skeptični, Šibenčani sve češće svraćaju u Do-ručak. I dok mnogi dolaze jer ih je neka bolest prisilila na promjenu jelovnika, dosta kupaca svrati iz čiste znatiželje. Kolačima od integralnog brašna, pšeničnih posija, s jabukom, višnjom, kokosom, ne mogu odoljeti ni zagriženi ljubitelji mesa.

    – Ja vam svaki dan tu navratim i to uglavnom dođem po kolače. Blizu mi je, pa se ne moram ni iskradati – smije se lokalni mesar, čija se mesnica nalazi odmah uz Jasminkinu zalogajnicu.

    POTICAJI ZA SAMOZAPOŠLJAVANJE

    Njenu kuhinju dio Šibenčana je upoznao prije nekoliko godina, kada je počela slagati prve sendviče i obroke, te ih nuditi u jednoj šibenskoj trgovini zdravih namirnica. Odlučila je potom pokrenuti vlastiti posao, za što je dobila poticaje za samozapošljavanje šibenskog HZZ-a.

    – Odmah su nam rekli kako poticaje ne možemo dobiti samo za trgovinu, već da moramo nešto proizvoditi. Počeli smo  mijesiti domaće kekse, tjesteninu, kuhati džemove i praviti sokove, te pripremati obroke – kaže Jasminka Tanfara.

    Ostale namirnice nabavlja kod provjerenih proizvođača i uvoznika. Uvijek bira domaće voće i povrće, žitarice i brašno od Biovege, Eko-Severa itd. Jela priprema ovisno o godišnjem dobu i sezoni. Ističe kako njena kuhinja nije potpuno lišena životinjskih namirnica, pa primjerice koristi jaja, te preferira prirodna sladila poput meda, smeđeg šećera, ječmenog i rižinog slada.

    – Ovo nije makrobiotička prehrana, već jednostavna vegetarijanska kuhinja. Najčešće nam navrate ljudi koji u nekom trenutku požele jesti laganiju, ali i dalje ukusnu hranu. Ili ne kuhaju sami taj dan, pa preferiraju doći po gotovi obrok ili laganu salatu – kaže Tanfara.

    IZBALANSIRATI MENI

    Trend zdrave prehrane već neko vrijeme se širi među Šibenčanima. Osim zalogajnice Do-ručak, za slične principe se zalažu u dječjem vrtiću Osmijeh koji posljednjih godina djeci nudi ekološku hranu, zbog čega su dobili status eko-vrtića. Djeca često uz pomoć odgajateljica sami mijese i pripremaju peciva i kolače, rezbare bundeve, te na taj način upoznaju namirnicu koju jedu. I dok će većina nutricionista podržati ovakav način prehrane, nutricionistkinja Anita Šupe na nedavnom predavanju u Šibeniku je upozorila da u ničemu ne treba pretjerivati. Istaknula je kako životinjske masnoće, poput jaja, ribe, mesa, ne treba demonizirati i umjesto toga forsirati kruh i tjesteninu. Treba odvagnuti što je organizmu potrebno i sastaviti izbalansirani meni.

    - Advertisment -

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola...

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan...

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima...

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje...

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...

    NAJNOVIJE

    FOTO Praznik rada obilježen je tradicionalnom podjelom fažola na Jadriji

    Grad Šibenik i Turistička zajednica grada Šibenika, u suradnji s Gradskom četvrti Jadrija, organizirali su danas, 1. svibnja, tradicionalni izlet i druženje građana u...

    Povodom 1. maja na Skradinskom buku, ministar Habijan dijelio sadnice lavande i lovora

    Nacionalni park 'Krka' i ove se godine pridružio europskoj akciji 'Rastemo zajedno', u okviru koje je na Međunarodni praznik rada na Skradinskom buku podijeljeno...

    Predstavnici UHBDDR -a odali počast kninskim pričuvnim policajcima u napadu na Potkonje i Vrpolje

    Danas su predstavnici Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Šibensko-kninske županije i predstavnici 'Petank' kluba Dalmatino iz Šibenika položili cvijeće i zapalili svijeće...

    Brzinska varijanta zapečenog graha gotova je u manje od sat vremena, a tako slasna

    U slučaju da danas niste planirali baš ništa posebno, ali vam fotografije roštilja i graha na društvenim mrežama izazivaju zazubice, ne brinite, ništa nije...