Šibenčanin na europsko tržište plasirao – čips od kelja

O načinu prehrane samo sirovim namirnicama (raw food) naš sugrađanin Darko Jurić već nas je imao prilike upoznati. U jednom podužem razgovoru, uz pregršt novih i fascinantnih informacija o samim nutritivnim vrijednostima određenih namirnica, do jela koja se, upotrebljavajući samo sirove namirnice, mogu i pripremiti, saznali smo kako ustvari ni njemu, nakon više od dvadeset godina vegetarijanske kuhinje, nije bilo jednostavno ‘prebaciti’ se na još drastičniji način ishrane isključivo sirovim namirnicama. U jednom trenutku života Darko je svoj način prehrane odlučio pretvoriti u svoj način života te je rezultat toga najprije bio otvaranje restorana u Zagrebu, da bi njegov nemirni istraživački duh napravio još jedan vrijedan korak u popularizaciji ovog načina prehrane izbacivanjem na tržište Hrvatske i Europe – čips od kelja.

IZNIMNO HRANJIVA NAMIRNICA

-Kelj je samo jedna od cijelog niza namirnica bogata raznim nutrijentima. Super bogata ali, nažalost,i super podcijenjena namirnica. Kelj je krcat kalcijem i magnezijem i baš zahvaljujući količini kalcija definitivno je namirnica broj jedan u borbi protiv osteoporoze. Za magnezij je poznato da djeluje opuštajuće na cijeli organizam, a u kelju se nalaze i velike količine vitamina K i C. No, to je samo dio velikih količina drugih vitamina i minerala koje se nalaze u kelju – upoznaje nas Darko s namirnicom kojom otvara nove stranice svog života.

Jela od kelja Darko je imao i u restoranskoj ponudi, čips od kelja bio je neizostavni dio, ali s vremenom rodila se ideja o ozbiljnijem i konkretnijem poduhvatu u kojemu je ta namirnica dobila glavnu ulogu – ideja oizlasku na tržište s gotovim proizvodom. Darko kaže kako ideja nije nova ali s obzirom da se u Europi samo jedna engleska tvrtka bavi time, radi seo nadasve pionirskom poduzetničkom poduhvatu.

-U svijetu se već nekih 15 godina rade ovakve stvari i priča nije nova, no većinom u SAD-u i Engleskoj. U ostatku Europe nema ovog proizvoda. Željeli smo napraviti potpuno ekološki proizvod, u isto vrijeme svjesno utjecati na zdrav način ishrane ali i uključiti lokalne poljoprivrednike kojima bi bio zagarantiran otkup kelja. Premda smo tek na početku priče reakcije su vrlo pozitivne i suradnja s poljoprivrednicima i kooperantima od kojih otkupljujemo kelj je odlična. Bilo bi izvrsno kada bi ih se još više uključio u ekološki način i sadnju kelja jer, kako se trenutna situacija odvija, trebat će nam ga u još većim količinama– kaže Darko.

Doznajemo kako se čips od kelja, proizveden u Darkovom pogonu u Solinu, već sada može kupiti u više od 30 prodavaonica zdrave hrane u Hrvatskoj, a uskoro se sprema i distribucija u pravcu Slovenije, Austrije i Njemačke. No, zašto baš kelj i to ‘ricasti’ kelj? Što je to specifično u ovoj namirnici i zašto je idealna za grickanje? Darko nam je otkrio jednu i drugu tajnu, a podijelio je s nama i planove proizvodnje čipsa s nešto drugačijim okusima, čak i od drugih namirnica.

RAZNI OKUSI

-Uz sve potrebne certifikate za ekološki uzgoj, koje imaju svi naši kooperanti, proizvodnja kelja prilično je jeftina. Kelj je ustvari kupus. Ima ih, naravno, više vrsta, ali struktura i žilavost ove vrste, koju volimo zvati ‘ricasti’ kupus,pokazala se odličnom za grickanje. Jediniveći problem je što su tehnologija i proces rada malo skuplji. Sušenje u dehidratoru na niskoj temperaturi, kako bi sačuvali sve nutrijente, traje puna dva dana. Nema nikakvog prženja i pečenja i zadržava se hrskavost potrebna za jednu grickalicu. Bitna je i receptura, odnosno omjeri drugih stvari koje stavljamo kao nadjev, no to nećemo još otkrivati, neka ostane naša mala tajna. Ovo je samo jedan od okusa koje imamo namjeru raditi ali kelj je osnova. U pripremi je čips od kelja s pestom, bit će jedna japanska verzija, nešto s rajčicama ali i mrkovom. Eksperimentirali smo i sa čipsom od tikvica, cikle i kapule, tako da nam je u planu i to raditi. Poanta je, ustvari, da ljudi počnu jesti grickalice koje su zdrave. Većina čipsa na tržištu je napravljena s hidrogeniziranim uljima, ogromnim količinama masnoća i to je super nezdravo. Djeca se masovno hrane takvim grickalicama i mi bi stvarno htjeli da ta priča bude zdrava priča, da i jedna obična grickalica bude zdrava grickalica – kaže Jurić.

Da cijeli koncept zdravog načina života, ili kako Darko često naglašava art of raw, nije samo floskula, pokazuje i jedan mali detalj. Ambalaža u koju je upakiran čips od kelja je također biorazgradiva, iako bismo se mogli zakleti da je riječ o plastici. Napravljena je na bazi polimera iz kukuruza i šećerne trske koji se u zemlji, prema Darkovim riječima, razgradi u roku par mjeseci.

Sudeći prema reakcijama nekolicine zainteresiranih, kojima je Darkoza vrijeme razgovora ponudio da kušaju čips od kelja, ne sumnjamo kako bi mu se vrlo brzo mogla ostvariti želja da svoj proizvod ugleda na policama velikih supermarketa ili benzinskih pumpi na kojima bi bio svima bolje i lakše dostupan. Prvenstveno djeci i mladim osobama za koje se Darko iskreno nada kako će prvi prepoznati bitnu razliku koju sa sobom donosi ne samo razlika između industrijskiproizvedenog čipsa od njegovog čipsa od kelja, već i cijeli koncept zdrave prehrane i načina života.

-Mladi ljudi donose nove ideje, oni su karike koje mijenjaju svijet i spremni su ga promijeniti na bolje. Žalosno je ustvari što sve činimo prirodi, a ne moramo, kako bi preživjeli i profitirali. Oni ipak malo drugačije gledaju na naš svijet i oni su mi glavna publika – govori uvijek optimistični Darko Jurić.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.