Šibenik domaćin Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

Diljem svijeta 20. i 21. ožujka obilježit će se Svjetski dan lutkarstva i Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Glavni program obilježavanja oba datuma, kada je Hrvatska u pitanju, obilježit će se u Šibeniku, gradu domaćinu Međunarodnog dječjeg festivala, Gradu – prijatelj djece.

VELIKA ŽELJA

Proslava Svjetskog dana lutkarstva i Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade održat će se u Hrvatskom narodnom kazalištu u Šibeniku i to u suradnji s ASSITEJ-em, te Hrvatskim centrom UNIMA.  Prigodom obilježavanja kazališnoj umjetnosti važnih datuma tradicionalno pišu se poruke/čestitke, poruku u ime Hrvatske ove godine potpisuje Jasenka Ramljak, dugogodišnja ravnateljica Festivala djeteta u kojoj poručuje:

-Svoj maloj i velikoj djeci česitam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade sa željom da što duže ostanu djeca.

Podsjetimo i na veliku želju šibenskih kulturnjaka da Šibenik i sva njegova djeca s vremenom dobiju i kazalište lutaka koje već sad ima i potrebnu publiku i zainteresirane male i velike glumce, te ostatak ‘osoblja’.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

Program obilježavanja 20. i 21. ožujka počinje dječjom smotrom lutkarskih igrokaza šibenskih vrtića, u utorak, 19. ožujka, s početkom u 10 sati. Smotra će se održati u HNK Šibenik. Istog dana, sat i pol kasnije, kazališni foaje ugostit će izložbu dječjih radova iz arhive Festivala djeteta. U utorak, točno u podne, također, u foajeu održat će se okrugli stol na temu ‘Lutka u odgoju’

U srijedu, 20. ožujka, na sam Svjetski dan kazališta za djecu i mlade u šibenskom HNK bit će održana predstava velike hrvatske književnice Vesne Parun, u režiji Ivana Lea Leme, ‘Mačak Džingisk Kan i Miki Trasi’. Istog će dana, u popodnevnim satima u Šibeniku gostovati Upravni odbor Hrvatskog centra ASSITEJ, te će biti organiziran okrugli stol na temu ‘Lutkarstvo u Hrvatskoj danas’.

Obilježavajući Svjetski dan lutkarstva, u četvrtak, 21.ožujka, u Krešimirov grad doputovat će članovi Upravnog odbora UNIMA-e, a točno u podne na daske šibenskog teatra popet će se glumački ansambl Kazališta lutaka Zadar s predstavom ‘Ljepotica i zvjer’, redateljskog dvojca Zheny i Petra Pashova.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.