Šibenik idućeg ljeta postaje kulisa za čak tri filma

Šibensko-kninska županija u proračunu za 2014. godinu ‘rezervirala’ je 500 tisuća kuna za sufinanciranje tri filma koja će se dogodine snimati na našem području. Naime, idućeg ljeta započet će snimanje dugometražnog filma ‘Anka’, animiranog filma Supertoona te dokumentarnog filma o šibenskom akademskom kiparu Ali Guberini.

Dugometražni film ‘Anka’, po romanu Mate Lovraka ‘Ana Brazilijanka’,  režirat će Dejan Aćimović, a film će se snimati u Šibeniku od 15. ožujka do 15. lipnja. Film je namijenjen djeci i mladima, osim što će kadrovima iz Šibenika nesumnjivo doprinijeti promociji našeg grada, želja ekipe iz zagrebačkog DA Filma, koja stoji iza dugometražnog uratka, je predstaviti ga na otvaranju Međunarodnog dječjeg festivala 2015. godine. Treba spomenuti kako će na filmu igrati svjetska glumačka imena Eric Cantona i Ralf Möller  te plejada prvaka Hrvatskog glumišta Goran Bogdan, Rade Šerbedžija, Linda Begonja, Goran Grgić i mnogi drugi.

Šibensko-kninskoj županiji projekt snimanja animiranog filma prijavili su iz Supertoona, festivala animacije koji je ove godine po prvi put održan u Šibeniku. Kako su pojasnili u prijavi, film bi se prikazivao u šest mjesta Šibensko-kninske županije, Kninu, Vodicama, Drnišu, Primoštenu, Murteru i Šibeniku.

Posljednji uradak kojeg je Šibensko-kninska županija odobrila za sufinanciranje je u dokumentarni film o Ali Guberini kojeg će raditi šibenske snage iz novoosnovanog Gusti teatra. Biografsku priču o akademskom kiparu radnog naslova ‘Odluku da ću biti kipar donijelo je more’ potpisuju redateljica Matea Šarić, scenaristica Franka Klarić, producentica Julija Martinović, snimatelj Tomislav Krnić, tonski majstor Josip Juras te montažer Tomislav Rupić. Snimanje dokumentarca započelo bi tijekom  MDF-a, a trajalo 28 dana.

-Šibensko-kninska županija odlučila je prihvatiti i sufinancirati ove projekte koji su prijavljeni na naš javni poziv za programe u kulturi u trećem mjesecu ove godine jer se filmovi snimaju na području županije i imat će veliki značaj za promociju grada Šibenika i Šibensko-kninske županije – pojasnila je pročelnica županijskog UO za društvene djelatnosti Diana Ercegović.

Kažimo kako je županija u proračunu za 2014. godinu povećala izdvajanja za kulturu. U 2013. godini ona su iznosila 1,6 milijuna kuna, a planirano je dogodine za kulturu izdvojiti 2,1 milijun kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.