ŠIBENIK: Misno slavlje na svetkovinu svetog Mihovila predvoditi će kardinal Josip Bozanić

Ovogodišnje misno slavlje na svetkovinu svetog Mihovila, zaštitnika grada Šibenika i Šibenske biskupije, 29. rujna, predvoditi će zagrebački nadbiskup i metropolita kardinal Josip Bozanić, istaknuto je između ostalog u proglasu biskupa Ante Ivasa upućenog svim vjernicima povodom predstojeće proslave biskupijskog nebeskog zaštitnika. U nastavku proglas donosimo u cijelosti:

‘Draga braćo vjernici, župnici, svećenici, redovnici i redovnice!

Naša biskupija šibenska i grad Šibenik već više od 700 (716) godina slavi svoga prvog nebeskog zaštitnika svetoga Mihovila arhanđela. Vjerujemo da je uz našu Gospu upravo sv. Mihovil, čije ime znači „Tko je kao Bog” bio naš prvi vođa i učitelj kako da u svim povijesnim događajima i mijenama prepoznamo i slijedimo pravoga Boga svoga Stvoritelja i Oca, Isusa Krista, Boga koji je radi nas i našega spasenja postao čovjekom i Duha Svetoga, Boga koji je Ljubav, Istina i mir na nebu i na zemlji. Iz te vjere ovaj je grad i biskupija, uza sve žrtve i muke, vjekovima nalazila i crpila pobjednički duh kojim je prodahnuta svekolika naša narodna hrvatska kultura…

I u današnjim vremenima, kada se sve glasnije čuje luciferski poklič: „Neću ti služiti!” trebaju nam Mihovilovska nadahnuća i zaštite, odlučnosti, odvažnosti i snage, da ustrajemo u vjernosti Bogu i njegovim zakonima i tako nastavimo dostojanstveno graditi na temeljima koje ne može srušiti nikakva ljudska sila i lukavstvo. Jer to su nerazorivi Božji temelji.

Pozivam vas stoga da se i ove godine okupimo oko svoga Zaštitnika u zajedništvu svoje vjere i Crkve. Planirajte svoje vrijeme. Udružite se i dođite kao hodočasnici. Dođite sa svojim župnim zastavama i znakovima svojih udruga i bratovština, u narodnoj nošnji… Bilo bi lijepo kad bi se mogli okupiti iz svih naših župa. Barem simbolično. Molim župnike da potaknu ili se potrude organizirati svoje vjernike, koliko je to moguće. Važno nam je naše biskupijsko vjerničko, narodno i crkveno zajedništvo!

Slavlje Svetkovine počet ćemo u 10 sati u našoj Katedrali. Zatim ćemo u procesiji, sa srebrnim likom sv. Mihovila i likom Gospe iz Biskupije kod Knina, s pjesmom i molitvom, proći našim gradom. Procesijom ćemo ući u slavlje svečane svete Mise na trgu Republike Hrvatske pred Katedralom. Uz sudjelovanje više naših biskupa slavlje će predvoditi nadbiskup i metropolita zagrebački, uzoriti kardinal Josip Bozanić.

„Mihovile, sveti zaštitnice,
biskupije, grada odvjetnice
brani nas, moli za nas.!”

Sve vas blagoslivljam i sv. Mihovilu preporučam, Vaš biskup +Ante

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.