ŠIBENIK SE OSIPA: Najmanji natalitet u zadnjih 40 godina!

Što je veća kriza to je natalitet niži. Tako je prošle godine u šibenskom rodilištu rođeno tek 592 djece što je čak za dva i pol školska razreda, odnosno 71 dijete manje nego godinu prije. Ovo je već peta godina zaredom da Krešimirov grad bilježi konstantni pad nataliteta, a lanjska godina je najlošija po broju rođenih u zadnjih 40 godina. Šibenik koji nosi titulu ‘grada djece’ polako, ali sigurno postaje grad starog stanovništva. O tome su prije nekoliko dana raspravljali i šibenski gradski vijećnici donoseći visinu novčanog iznosa koji će davati obitelji s prinovama. Naime, lani su roditelji za prvorođeno dijete iz gradskog proračuna mogli računati na naknadu od 1.200 kuna, za drugorođeno od 1.400 kuna, a za trećerođeno i svako iduće dijete – tri tisuće kuna. Ove godine iznosi za prvorođeno i drugorođeno dijete ostaju isti, no za treću po redu prinovu bitno su veći.

ZA TREĆE DIJETE 21 TISUĆU

– Za trećerođeno i svako dalje dijete roditelji i dalje ostvaruju pravo na novčani iznos od 21.000 kuna, a koji se u jednakim obročnim iznosima isplaćuje tijekom sedam godina. Roditelj je dužan svake godine u mjesecu rođenja djeteta podnijeti zahtjev za isplatu sredstava za tu kalendarsku godinu.U slučaju nepodnošenja zahtjeva korisnik gubi pravo na naknadu za godinu u kojoj je propustio podnijeti zahtjev – kazala je Mladena Baran Jakelić,viša savjetnica za protokol i informiranje Ureda gradonačelnika. Naglasila je da iznos novčane pomoći ovisi i o broju malodobne djece roditelja podnositelja zahtjeva koja s njim žive u zajedničkom kućanstvu, te roditelja kojem su djeca dodijeljena na brigu i skrb, temeljem pravomoćne presude o razvodu braka.Vodičani, s druge strane, prema riječima gradonačelnice BrankeJuričevMartinčev, već godinama imaju istu pronatalitetnu politiku.

-Sve obitelji s novorođenčadi potpomažemo jednokratnom novčanom pomoći u iznosu od 1.500 kuna. Nema razlike je li obitelj dobila prvo, drugo ili treće dijete. Međutim, svaku obitelj koja ima više od troje djece djece oslobađamo plaćanja cjelodnevnog boravka u jaslicama i vrtiću, a sa 750 kuna stipendiramo i treće dijete na otoku Prviću- kazala je Branka Juričev Martinčev. Da je prinova u obitelji veliko veselje i obveza, znaju i u općini Murter koji u ovoj godini sdvije tisuće kuna pomažusvaku obitelj koja dobije prvo dijete.

VELIKODUŠNI U TISNOM

– Svako slijedeće rođenje u obitelji nagrađujemo s po tisuću kuna više. Znači za drugo dijete obitelj dobiva tri tisuće  kuna pomoći, treće s četiri tisuće i tako redom – kazao je Ivan Božikov, načelnik Općine Murter-Kornati.Novčane naknade za novorođenu djecu u Tisnom su među višima su u županiji i nisu se mijenjale od 2010. godine.

-Za prvo dijete isplaćuje se tri tisuće, za drugo pet tisuća, a za treće sedam tisuća kuna- kazao je Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno. Općina Primošten godinama je davala i još uvijek daje najveću novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta, visokih pet tisuća kuna, ali su se postrožili kriteriji za njenu isplatu.

Jedino rodilište u Dalmaciji koje bilježi porast rođenih jest ono u Kninu. Tamo je lani rođeno 225 beba, odnosno tri više nego godinu prije. Grad Knin će, stoga, ove godine samohranim roditeljima i roditeljima s troje i više djece sufinancirati troškove boravka djece u vrtiću, pa će im na taj način smanjiti cijenu usluga za jednu trećinu. Isto tako, u cilju pronatalitetne politike, za svako novorođeno dijete izdvojit će po tisuću kuna.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.