Šibenska Gradska knjižnica po broju članova nadilazi hrvatski prosjek

Povodom obilježavanja kulturne manifestacije Mjesec hrvatske knjige, koja traje od  15. listopada do 15. studenog, provjerili smo jesu li Šibenčani  ‘knjigoljupci’, odnosno koliki je broj upisanih u Gradskoj knjižnici ‘Juraj Šižgorić’.

knjiznica vilijam lakic

-Broj članova Knjižnice posljednjih godina kreće se oko brojke od šest tisuća – obavijestio  nas je ravnatelj Knjižnice, Vilijam Lakić, dodajući da je tom brojkom itekako zadovoljan. Tako je 2011. godine bio 5.951 član, godinu kasnije 6.017, a prošle godine upisalo ih se 5.913. Bilo bi to otprilke oko 500 upisa svakog mjeseca u godini u gradu od oko 34 tisuće registriranih stanovnika Šibenika, bez prigradskih naselja.  I to je, pohvalit će se Lakić, brojka iznad hrvatskog prosjeka  kada se uzme u obzir odnos broja stanovnika  grada i upisanih.

ŠEST TISUĆA UPISANIH DO KRAJA GODINE

-Tomu treba pribrojati i nešto više od, u prosjeku, tisuću jednodnevnih upisa godišnje što se, uglavnom, odnosi na turiste, strance, a tu su i ta tri ljetna mjeseca kada imamo upisane povratnike iz Zagreba… – napominje Lakić, te nastavlja:

– Ove godine u prvih devet mjeseci Knjižnica je imala 4.717 korisnika, što znači da će ih, s tim tempom upisa, do kraja godine opet biti oko šest tisuća – uvjerava nas Lakić. Također, korisnici usluga Knjižnice nisu samo upisani pa tako na razna događanja koja se odvijaju u knjižnici dolaze i posjetitelji koji nisu nužno vlasnici članske iskaznice šibenske knjižnice.

Provjerili smo i što korisnici knjižnice najviše čitaju, odnosno koji su to domaći autori čiji se naslovi najviše posuđuju. Pri tom, kaže nam ravnatelj Knjižnice,  Šibenčani s podjednakim žarom čitaju domaće i strane autore.

-Od naših autora, najčitaniji su Ivo Brešan, Hrvoje Šalković, Julijana Matanović, Dubravka Ugrešić, Miljenko Jergović, Mani Gotovac, Zoran Ferić, Ante Tomić, Pavao Pavličić – prenosi nam Lakić. No moramo dodati da se u ovom odabranom društvu našlo mjesta za još jedno šibensko ime i to ono Antonija Barišića koji je za svoj prvijenac ‘Srest ćemo se opet’ nagrađen književnom nagradom’Kiklop’ u kategoriji debitanta godine 2013.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.