ŠIBENSKE INSTITUCIJE: Roditelji ‘gay’ djece nikad nisu zatražili našu stručnu pomoć

U prvoj polovici listopada od davne 1988. godine diljem svijeta obilježava se Međunarodni Coming out dan, dan posvećen osobama koje su ‘izašle iz ormara srama’, odnosno javno se deklarirale kao homoseksualci.

I dok danas imamo brojne udruge koje se bave problemima i rješavanjem istih pripadnika LGBT zajednice, ne možemo se sjetiti kad je netko u javnosti pričao o podršci roditeljima čija su djeca homoseksualci. Ti roditelji po defoltu suosjećaju sa svojom djecom, traume i borbe njihove djece su i njihove, a uz to često se i sami bore s osudom društva ‘etiketirani’ kao roditelji ‘gay’ djeteta.

Provjerili smo gdje u Šibeniku roditelji koji se jedva ili teško nose s činjenicom da im je dijete homoseksualac mogu potražiti stručnu pomoć/podršku, odnosno jesu li se šibenske institucije susretale s roditeljima koji su htjeli pomoći svojoj djeci, tako da prvo pomognu sebi.

Socijalna radnica u šibenskom Caritasu, te s članica udruge Ardura, Nina Živković kazala nam je kako se dosad nisu susretali s takvim slučajevima.

Isti odgovor dobili smo i u Centru za socijalnu skrb, Podružnica obiteljski centar, a dipl. socijalna radnica Ines Barišić odgovorila nam je i na nekoliko pitanja za koje se nadamo da će pomoći onim šibenskim roditeljima koji upravo prolaze kroz ovakvo razdoblje.

SVE POČINJE SAMOSTALNOM INICIJATIVOM

Svjesni da problem ne leži u djetetovoj homoseksualnosti već u njihovom stavu, zanima me komu se i gdje u Šibeniku roditelji koji se jedva ili teško mire s činjenicom da su im djeca homoseksualci mogu obratiti za pomoć?

Aktivnost koju radimo najčešće jeste savjetovanje. Savjetovanje je proces koji počinje korisnikovom inicijativom i njegovom željom da riješi vlastiti problem. Dakle, osiguran je jednaki pristup svakom korisniku koji traži pomoć i svakom problemu koji korisnik ima.

Osobe s bilo kakvim problemima i poteškoćama mogu se obratiti u Centar za socijalnu skrb Šibenik, Podružnicu obiteljski centar. Aktivnosti Podružnice obiteljski centar obuhvaćaju individualna i grupna savjetovanja, preventivni rad i druge stručne poslove te savjetodavnu uslugu koja se odnosi na brak, roditeljstvo, obiteljske i partnerske odnose, razvoje socijalizacijskih vještina djece i mladih, posebno komunikacijskih vještina i nenasilnog rješavanja sukoba među djecom i mladima, razvoj komunikacije i tolerancije u mladenačkim i partnerskim odnosima, organiziranje i provođenje edukacije posvojitelja, obiteljsku medijaciju, poticanje i razvoj programa rada u zajednici, volonterskog rada i rada udruga koje su potpora roditeljima, obitelji, djeci, mladeži i drugim socijalno osjetljivim skupinama stanovništva, poticanje i provedbu programskih aktivnosti namijenjenih edukaciji i promidžbi obiteljskih vrijednosti, poslove vezane uz obavljanje djelatnosti dadilje.

Koji, kakav oblik pomoći mogu očekivati – razgovor, savjetovanje ili prepisivanje lijekova.

Razgovor, savjetovanje (individualno, obiteljsko, partnersko, grupno), psihosocijalni tretman, edukacija.

Mogu li roditelji koji zatraže pomoć računati na diskreciju/anonimnost?

Apsolutno! Anonimnost i diskrecija su uvjeti bez kojih se ne može.

Jeste li se ikad u svom radu susretali s roditeljima koji su tražili tu vrstu pomoći na području Šibenika i okolici? Ukoliko niste što mislite zašto je tako,odnosno boje li se ti roditelji osude društva pa društvo kao takvo stavljaju ispred zdravog odnosa između sebe i djeteta, da li je to zbog neinformiranosti gdje mogu potražiti pomoć ili nečeg trećeg

Do sada se nismo susretali s roditeljima koji su tražili tu vrstu pomoći na području Šibenika i okolici. Razlozi za to mogu biti razni, i oni se mogu primijeniti na sve kategorije korisnika, a ne samo na korisnike s problemom ‘gay’ djeteta – neinformiranost, neodlučnost, nepovjerenje, strah od osude okoline i dr.

I JEDNO I DRUGO

Je li dovoljno pomoći samo roditelju da prihvati djetetovu homoseksualnost, odnosno svoje dijete kao ‘takvo’ ili je potrebno raditi na osviještenju kompletnog društva na tu temu, a u kojem dijete i roditelj žive.

I jedno i drugo.

Koliko je Šibenik, iz Vašeg iskustva, otvorena sredina u kojoj pojedinci s ovakvom vrstom problema dolaze po pomoć?

Sve su sredine, više ili manje zatvorene kada je u pitanju odlazak stručnjacima po bilo kakvu pomoć. Ni Šibenik nije iznimka. Međutim, važnije je pitanje koliko pojedinci takve aktivnosti smatraju korisnima i djelotvornima.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.