Šibenske tvrđave bogata su povijesna priča, a u našem susjedstvu ponosno se ‘uspinje’ jedna slična…

Tvrđava sv. Mihovila, kao i Barone, povijesni su ‘amanet’ koji su Šibenčani konačno turistički iskoristili prije nekoliko godina, a u tom smjeru će definitivno ići i rekonstruirana Tanaja, ali i možda najvrjedniji biser u niski, tvrđava sv. Nikole. Šibenik je grad s četiri tvrđave, jedan od rijetkih takvih u svijetu, no u našem susjedstvu sve je popularnija, kako turistima, tako i domaćima, Kliška tvrđava.

Zbog svojeg geoprometnog položaja u kojemu se spaja dalmatinska obala i zagora, Klis se nerijetko naziva i Ključem Dalmacije. Nakon obnove Kneževog dvora na Tvrđavi Klis, kao i projekta Povijesna tvrđava u suvremenom ruhu te snimanja popularne serije Game of Thrones, porastao je i broj posjetitelja iz cijelog svijeta pa tako tu tvrđavu godišnje posjeti gotovo 40 tisuća ljudi.

Upravo su u Općini Klis, koja namjerava postati Grad, prepoznali Šibenik kao idealnog partnera od kojeg se da naučiti kako upravljati tvrđava. Tako Šibenik i Klis zajedno sudjeluju u EU projektu ‘Fortress Reinvented’ koji će dodatno modernim sadržajima obogatiti dvije tvrđave.

– Općina Klis dosad je koristeći EU projekte uložila preko četiri milijuna kuna u Tvrđavu Klis i to nam je dobra podloga za daljnji rad. Imamo želje za više i bolje i u tu svrhu smo partneri Šibenika u ovom projektu. Vaša pozitivna iskustva zasigurno će nam koristiti – kazala je predstavnica Klisa Darija Radić na nedavnom otvorenom stolu održanom u Šibeniku.

Klis definitivno može graditi bogatu budućnost na još bogatijoj prošlosti. Naime, riječ je o ishodišnom mjestu hrvatske nacionalne povijesti i prvom glavnom gradu Hrvatske, nedugo nakon ‘stoljeća sedmog’ i doseljenja Hrvata u ove krajeve, a knez Trpimir upravljao je Hrvatskom upravo iz te tvrđave.

Kliška tvrđava predstavlja jednu od najistaknutijih utvrda u Hrvatskoj, a prvog puta se spominje već u 5. stoljeću, ali svoju slavu ponajviše zaslužuje iz doba turskih ratova, kad se kapetan utvrde Petar Kružić sa svojim uskocima desetljećima odupirao pokušajima turskog osvajanja.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.