Šibenski gimnazijalci Mario i Mate najbolji biolozi u Hrvatskoj

Na prošlotjednom državnom natjecanju iz biologije, održanom u Zadru, šibenski dvojac Mario Dominik Burić i Mate Bolanča  pod mentorskom palicom dr.sc.Milenka Milovića, osvojio je prestižnu nagradu najboljih biologa u Hrvatskoj iz područja samostalnih istraživačkih radova. Radom ‘Turkestanski brijest u Dalmaciji’ osvojili su srca žirija te ostvarili najveći broj bodova.

-Konkurencija je bila velika, tako kada su nam javili da smo mi ti čiji je rad osvojio najveći broj bodova, pomislili smo da se s nama neko šali! No zapravo kada smo kasnije analizirali ostalih pet radova, shvatili smo da smo svojom originalnošću i dobro razrađenom temom te dobrim predstavljanjem rada ispred žirija ostavili dojam da o tome čemu smo pisali znamo mnogo, a u to nam je najviše pomogao naš mentor profesor Milović, bez kojeg ne bi mogli ovako precizno obraditi temu-kazali su nam Mario i Mate.

TURKESTANSKI BRIJEST U DALMACIJI

Cijelu godinu naporno su tražili podatke u mnogobrojnoj literaturi, pisali su i pripremali svoj rad. No sami odabir teme nastao je veoma spontano. Pitanjem upućenim profesoru Milenku  ‘Koja je vrsta stabla zasađena na Poljani?’, došli su do svoje savršene istraživačke teme.

-Gotovo svakog vikenda imali smo terensku nastavu, a mislili smo da će istraživanje puno kraće trajati. Većina Šibenčana pored stabla prolazi svaki dan, ne znajući da je riječ o turkestanskom brijestu, to je onaj drvored na Poljani. Jedan je pronađen i na krovu stare Tehničke škole, prije je cijela šuma bila kod Vinarije, zatim kod pekare na Baldekinu Zlatni klas. Pronašli smo ih i u Pirovcu, Murteru, Tribunju, Skradinu,Brodarici i Drnišu.

antonia

Do sada je u Primorju i Dalmaciji bilo poznato samo devet nalazišta turkestanskog brijesta, obilazeći županiju, ali i dio Zadarske, mladi botaničari pronašli su 176 nalazišta od čega 74 na šibenskom području. Na taj način Mate i Mario došli su do saznanja važnih za hrvatsku botaniku.

-Naš rad ušao je u bazu podataka Flore Croatice  iz razloga što smo otkrili brojne zanimljive podatke koji prije niu bili poznati, kao na primjer visine ovog brijesta iznosi između 15 odnosno 17 metara, a mi smo pronašli nekoliko stabala koji imaju oko 20 metara, što je rekord u visini-pojasnili su nam šibenski gimnazijalci.

Do kakvih su još saznanja došli za Floru Croaticu te vide li se po završetku srednjeg obrazovanja i dalje u biologiji, saznajte u idućem broju Šibenskog Tjednika. A mi se pridružujemo čestitkama genijalcima iz Šibenika.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.