Šibenski HDZ: Turborotor na Baldekinu samo će stvoriti novu prometnu zbrku

HDZ-ovi kandidati za gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika Šibenika dr. Željko Burić i Danijel Mileta na današnjoj konferenciji za novinare govorili su o nesređenoj prometnoj infrastrukturi Šibenika, te su iznijeli svoje viđenje prometnih rješenja koja bi građanima olakšala svakodnevno funkcioniranje.

Šibenski HDZ- ovci ukazali su na problem parkiranja u centru grada, podsjećajući na neostvarena obećanja o garažama ispod Poljane i na mjestu Vatrogasnog doma, te duže vremena GUP-om blokiranu garažu u Dragi.

– U širem centru grada nužna je javna garaža jer se drugačije ne može riješiti problem prometa u mirovanju. Njihovu izgradnju temeljit ćemo na javno-privatnim partnerstvima jer je financiranje samo iz proračuna gradske uprave ili Gradskog parkinga neodrživo – kazao je Burić, naglašavajući kako namjeravaju izaći ususret investitorima koji će imati kvalitetne planove gradnje javnih garaža uklopljenih u okolni prostor.

NEPRAKTIČNI TURBOROTOR

hdz2

Burić je istaknuo Ulicu Vatroslava Lisinskog kao ogledni primjer projektiranja okoliša zgrada u nedostatku parkirališnih mjesta.

Danijel Mileta se osvrnuo i na projekt turborotora na šibenskom Baldekinu.

Tom se projektom, naveo je, samo djelomično rješava problem s prometom na toj prometnoj točki, ali se stvaraju novi problemi.

Turborotor je neusklađen s tamošnjim mini-parkiralištem u izgradnji koje će ostati bez ulaza, kazao je Mileta, nastavivši kako će bez parkirališnog prostora ostati i stanovnici Bosanske ulice. Turborotor prekida pješački koridor, izmješta ga za 30-ak metara što bi za posljedicu imalo opasnu šetnju pješaka po rotoru, upozorio je Mileta.

Ponekad su, kazao je, jednostavna rješenja najbolja rješenja, te je predložio na toj lokaciji ugradnju – semaforske signalizacije.

ZABORAVLJENI PROJEKTI

Na današnjoj konferenciji za medije HDZ-ovci su opet podsjetili na nikad realizirane projekte izgradnje prometnih čvorova Meterize i Rokići.

Danijel Mileta podsjetio je kako su, usporavanjem izdavanja potrebne dokumentacije, Hrvatske ceste koje su se obvezale finacirati oba projekta u vrijednosti od oko 40 milijuna kuna, zakonskim izmjenama izgubile nadležnost.

Županijska uprava za ceste preuzela je financiranje i rješavanje dokumentacije radi ubrzanja postupka, naveo je Mileta, no vrijeme je isteklo u čekanju potpisa Gradske uprave na parcelacijski elaborat za čvor Meterize.

Na čekanju izdavanja građevinske dozvole je i čvor Rokići te su obje situacije danas pale na teret gradskog proračuna, podvukao je Mileta.

– Grad je za sada izgubio sigurnih 40 milijuna kuna, no intenzivnim lobiranjem i političkom vještinom mogle bi se u realizaciju ponovno uključiti Hrvatske ceste – kazao je Mileta.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.