Šibenski HRAST poručio: Demografska problematika mora postati strateško pitanje Vlade

Hrvatska demografski izumire, nalazi se na pragu demografskog sloma. Svake godine prosječno se 10 tisuća djece rodi manje nego što ljudi umre. Podjednaka je situacija i u Šibensko-kninskoj županiji koja je 2012. godinu završila u minusu od 1387 osoba, poručili su danas predstavnici HRAST-a. Svojom akcijom ‘Pretvorimo minus u plus’ koja se odvija diljem Hrvatske, pa tako i u Šibeniku’ nastoje senzibilizirati javnost da demografska problematika postane strateško pitanje Hrvatske.

-Kako sve znanstvene projekcije predviđaju nastavak izrazito negativnih trendova u slučaju zadržavanja postojećih, ali nedovoljnih mjera populacijske politike, krajnji je čas da Hrvatska demografsko pitanje uzdigne na stratešku nacionalnu razinu – poručili su te dodali kako je krajnji je čas da država odgovorno shvati i započne rješavanje ovog kompleksnog problema.

Predstavnici HRAST-a predstavili su i nekoliko mjera za koje se zalažu u sklopu svoje obiteljske politike. Povećanje porodiljinih naknada i financijsko poticanje kod ranijeg odlučivanja za dijete, veće subvencije za cijenu vrtića, snižavanje troškova udžbenika i školskog pribora, poticaje poslodavcima koji zapošljavanju nezaposlene majke/očeve nakon isteka porodiljskog dopusta, poticanje poslodavaca na otvaranje internih vrtića…

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.