ŠIBENSKI POLITIČARI I DRUŠTVENE MREŽE: Facebook građanima približio politiku

Čitava šibenska virtualna javnost nedavno se propela na zadnje noge kada je šibenski gradonačelnik Željko Burić, komentirajući prijedlog da Knin iz političkih razloga postane središte buduće regije Dalmacija, na svojoj facebook stranici napisao:

– S obzirom da se Split i Zadar ne mogu dogovoriti, mislim da je najbolje da Šibenik bude središte regije Dalmacija. Pa naš Šibenik je najstariji izvorno hrvatski grad na Jadranu.

Koliko je to još jednom posvjedočilo kako je facebook postao mjesto na kojem se izražavaju stavovi i mišljenja, te se o njima diskutira, toliko smo tom prigodom mogli svjedočiti utjecaju koji virtualni komentari ostvaruju na sve masovniju virtualnu zajednicu. Šibenčani rado prate facebook profile i stranice viđenijih pojedinaca iz javnog života. Gradonačelnik Željko Burić zasigurno je među njima.

AKTIVNI GRADONAČELNIK

Iznimno je aktivan na svojoj facebook stranici. Gradonačelnik ima običaj komentirati važne događaje, a u pravilu, njegova stranica postala je mjesto komunikacije s javnošću, na kojem se odgovara na brojne upite građana Šibenika o komunalnim, kulturnim i inim problemima. Kažimo kako je facebook stranica svojevrsno naslijeđe iz kampanje za gradonačelnika koje je Željko Burić zadržao, uvidjevši potrebu otvaranja prostora na kojem će se u svako doba voditi javni dijalog s građanima. Među aktivnijim političarima na facebooku su i zamjenici šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta i Nikica Penđer koji imaju otvorene profile. Obojica šibenskih dogradonačelnika izvještavaju s gotovo svakog putovanja ili konferencije, ‘postaju’ glazbene spotove, a svoje objave i komentare nerijetko prate i fotografijama. Posljednji takav primjer je, recimo, izvještaj Nikice Penđera s puta u Vukovar, sa obilježavanja obljetnice stradanja tog grada heroja. Na profilu Danijela Milete mogu se vidjeti obiteljske fotografije, vijesti vezane uz rad gradske uprave ali i mudre izreke, a posljednju je objavio 14. studenog. Riječ je o izreci Winstona Churchilla: ‘Attitude is a little thing that makes a bigdifference’, ili ‘Stav je ona mala stvar koja čini veliku razliku’.

pender facebook

VIDOVIĆEVI KOMENTARI

Facebook kao medij za prenošenje informacija i stavova prepoznale su i oporbene političke opcije. Čelnik šibenskih SDP-ovaca Franko Vidović odavno je aktivan na facebooku. Za razliku od ostalih javnih osoba, Vidović puno češće na svom profilu izražava političke stavove, ali i on prenosi aktualne tekstove, dijeli glazbu s prijateljima, piše o svojim raspoloženjima. Posljednji takav post, primjerice, na profil je ‘dignuo’ u subotu, nakon derbija GKK Šibenik i Jolly JBS-a kada je napisao:

– Krenilo me danas; Sibenik-Jolly 71:63. Sritan!!!!!!!

vidovic facebook

Na svom profilu aktivan je i bivši predsjednik šibenskog Gradskog vijeća Goran Grguričin koji prati i objavljuje sve aktualnosti, ali sa svojim virtualnim prijateljima dijeli i privatne fotografije.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.