Šibenski turistički djelatnici: Predsezona podbacila i do 30 posto!

Premda su se direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole i gradonačelnik Željko Burić jutros pohvalili kako smo u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili četiri posto više noćenja nego lani, a u lipnju čak 22 posto, turistički djelatnici u Šibeniku tvrde suprotno.

– Svakako da je ova predsezona puno lošija od prošle godine, kad se rezultatima za svibanj dodaju i oni za lipanj, vidjet ćete da će te brojke popeti na 30 posto manje noćenja u ovogodišnjoj predsezoni. Ima više razloga za to, a čini mi se najmanje važnim onaj koji svi spominju, da se održava Svjetsko prvenstvo u nogometu u Brazilu. To je odnijelo kojeg gosta, ali ne previše, više ih je odnijelo loše vrijeme koje imamo ove godine i činjenica da smo jako skupi u odnosu na zemlje turističke konkurente, pogledajte samo naš PDV. Bitan razlog su i polave u Slavoniji. Jedan Norvežanin kad vidi tu katastrofu na televiziji nema pojma da je u Dalmaciji sve super, ne zna on za naše regije. Ono što me posbeno zabrinjava je da je znatno pala potrošnja u ugostiteljskim objektima, da se puno manje prodaju karte za razne izlete, da je privatni smještaj znatnije pao po bukinzima – kaže Anton Dobra iz Raspršenog hotela Šibenik.

ŠTO KAŽU TURISTIČKI RADNICI

S njegovim mišljenjem slažu se i Katarina Ćorić, iako ističu da njen Hostel Mare možda ne daje baš najreprezentativniju sliku za ovu temu, jer su otvoreni tek od prošle godine.

– Kako radimo tek od lani, kad za nas nitko tako reći nije ni znao, moram priznati da ove godine imamo nešto bolju posjećenost. Ali, to bi objasnili time što smo sad aktivniji na internetu, na dosta smo raznih internet stranica na kojima se reklamira hostelski smještaj, a i oni gosti od lani preporučili su nas drugima. Tako da je glavni razlog tog našeg malog plusa godina dana iskustva. Kako čujem od ostalih kolega, odreda su nezadovoljni, naročito ugostitelji. Iskreno, i mi smo se nadali da će biti bolje – kaže Katarina Ćorić.

ZA OVAKAV REZULTAT KRIV JE NEDOSTATAK VIZIJE

joso smolic MOGS

Da je došlo do pada dolaska turista i njihove potrošnje zna i Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Šibenik. Međutim, on u svom restoranu nema s tim problema, budući da uglavnom radi s agencijskim gostima.

– Dobro, i tu je došlo do malog pada, od nekih par posto, što je nesuporedivo s 30 posto koliko je pao promet u smještaju gostiju. S agencijama imam sve dogovoreno unaprijed, gosti dođu obično na jedan dan u Šibenik, dođu kod nas na ručak i odu negdje drugdje, u gradu se ne zadržavaju dugo vremena. Tako radi još dosta restorana. Individualnih gostiju skoro da i nema – kaže Joso Smolić.

DANAS FESTIVALI, SUTRA NEŠTO DRUGO

Zašto je do pada došlo? Smolić smatra da nije krivo ni nogometno prvenstvo, ni lošije vrijeme, pa čak ni visoke cijene i PDV.

– Glavni i osnovni krivac zašto do padova dolazi je činjenica da u Šibeniku, pa i cijeloj Hrvatskoj nedostaje prave turističke vizije, ne zna se u kojem smjeru treba razvijati šibenski turizam. Sad smo krenuli prema festivalima, za dvije godine ćemo možda krenuti u nešto drugo, ali sve je to rezultat strategije pojedinaca, netko iskoči s nekim projektom i to je to, nedovoljno za išta ozbiljnije – kaže Joso Smolić.

Uspoređujući rezultate dolaska turista i ostvarenog broja noćenja na području Šibensko-kninske županije, dolazimo do brojke kako je ovogodišnjeg svibnja na razini županije zabilježeno čak 17 posto manje noćenja nego li u svibnju prošle godine.

Izraženo u preciznim brojkama lani je u svibnju zabilježeno 44.769 dolazaka i ostvareno 186.958 noćenja, ovog svibnja 42.134 dolaska i 156.406 noćenja, ili 30,5 tisuća noćenja manje, što svakako nije zanemariva brojka.

ŠIBENIK PRESTIGAO VODICE

Jedna od zanimljivosti iz statistike dolazaka i noćenja za ovogodišnji svibanj činjenica je da je grad Šibenik prestigao Vodice, ostvaruje bolje rezultate, što do prije nekoliko godina nije bio slučaj. U svibnju je u Šibeniku ostvareno 21.027 dolazaka te 75.926 noćenja, a u Vodicama 9.985 dolazaka i 26.259 noćenja. Dakle, skoro tri puta više noćenja ostvaruje Šibenik.

Manji broj noćenja u svibnju ostvaren je i u Tisnom, Murteru, Pirovcu, Jezerima, skoro svugdje osim u Drnišu, gdje je ostavreno 226 dolazaka turista, 70-ak više nego li prošle godine. Ipak, radi se o malim brojkama i malom uzorku da bi se iz njega mogle izvesti dublje analize.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.