Šibensko-kninski gospodarstvenici u 2012. godinu ušli s minusom od 218 milijuna kuna

Gospodarstvo Šibensko-kninske županije 2011. godinu završilo je s manjkom od 218 milijuna kuna, priopćeno je danas na sjednici Županijske gospodarske komore. Iako su rashodi županijskih gospodarstvenika manji nego u 2010. godini, a prihodi nešto veći, razloga za veselje nema.

NEMA POMAKA…

– Investicije u dugotrajnu imovinu su u padu, a bez investicija nema niti značajnijeg zapošljavanja. Zabrinjava i podatak o porastu insolventnost pravnih osoba, rastu nepodmirene obveze tih osoba kao i broj zaposlenih u tim poduzećima koji ili ne primaju plaću ili je njihova opstojnost u tim tvrtkama upitna – naglasio je Petar Škender, predsjednik šibensko-kninske Gospodarske komore.

– Ukupno gospodarstvo u županiji je jako slabo, nema pomaka…Imamo tek dvije velike tvrtke…Već sada, u ovoj godini, bilježimo lagani pad u turizmu što je rezultat neulaganja u postojeće hotelske kapacitete – kazao je Ivo Soža iz NCP-a.

Članovi ŽGK-e složili su se kako potencijali županijskog gospodarstva nisu iskorišteni, poljoprivreda na našim prostorima ne postoji…

PROBLEMI ZBOG GAŠENJA CARINARNICE

Drniški i kninski gospodarstvenici danas su se posebno osvrnuli i na gašenje carinske ispostave u Kninu koja je službeno prestala raditi 1. srpnja. Razljutila ih je činjenica što nikakvu službenu obavijest o tome nisu dobili već su ih jednostavno dočekala zatvorena vrata.

– Od Drniša do Šibenika moji kamioni zbog carinjenja prijeđu 100 kilometara, a to je 100 eura po kamionu. Računajte da imam 50 kamiona,onda je to 50 tisuća eura. Ovo je za moju tvrtku puno lošije rješenje koje će nas koštati strašno puno! Za 50 tisuća eura mogao sam pripremiti dva inženjera za posao…Da se čovjek zapita kakva je to ekonomija? Mi sami sebe zatvaramo – ogorčeno je konstatirao direktor Drnišplasta Josip Dičak.

Istu financijsku patnju dijele i njegove kninske kolege iz Knaufa. Od kada je kninska Carinarnica ‘preseljena’ u Šibenik, računi za carinjenje robe drastično su porasli.

– Gubimo jednog čovjeka koji dva dana u tjednu mora odlaziti u Šibenik srediti papire, ali ne preostaje nam ništa drugo nego da se prilagodimo, ali činjenica je da zbog toga nismo sretni – kazao je Robert Šupe iz Knaufa.

Iako je dopis Županijske gospodarske komore u kojem je izraženo nezadovoljstvo zbog gašenja carinske ispostave u Kninu podržala i Hrvatska gospodarska komora, odgovor i objašnjenje od Ministarstva financija šibensko-kninski gospodarstvenici nisu nikada dobili.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.