ŠIBENSKO SIME SJEVERA: Ines Grubišić studentica Muzičke akademije

U ovom broju Šibenskog tjednika predstavljamo Muzičku akademiju i sličice studentskog života šibenske kolegice Ines Grubišić.

Otkud i otkad interes za dotičnu granu obrazovanja?

Hit ‘Raste trava zelena’, iz malog alt grla, slušala je cijela Grebaštica, haha… Sjećam se riječi starijeg poznanika: ‘Ona će mala završit’negdi u glazbi!’. Uvijek sam nalazila nešto posebno u njoj, a s trećim osnovne krenuo je i prvi glazbene. Nakon četiri godine klavirai dvije godine pripreme, stigla je prva godina solo pjevanjauzkonačnuodluku.

ODLUČUJU NIJANSE

Koji su, za akademiju, uvjetni predmeti s mature?

Uvjeti nigdje blaži –B razine osnovna tri predmeta.Naravno, postoji prijemni ispit (90% upisnih bodova) – ispit za koji se vježba danima, mjesecima, ponekad i godinama, a pred komisijom od 10-ak ljudi, na tren ti se izbiju iz glave i prstiju sve note, akordi, ritmovi… Od 50-ak prijavljenih, izabire se tek petina pa valja biti koncentriran na melo-ritmičkim diktatima, provjeri harmonije i izvedbi klavirskih stavaka jer nijanse odlučuju o upisu, da ne govorim o automatskom padu na eliminacijskim elementima.

Zašto se baš ime Zagreba našlo na tvojoj putnoj karti?

Zagreb je Zagreb – brojne studentske pogodnosti te daleko najkvalitetnija akademija s priznatim profesorima s inozemnim iskustvom i uspjehom.

Došli smo do same akademije…

Smještaj je na četiri lokacije – Lučićeva, Gundulićeva, Berislavićeva i Frankopanska, a u izgradnji je nova, moderna zgrada pored HNK.Od doma Ante Starčevića, potrebno je svega 10-15 minuta pješke, a menze su u neposrednoj blizini. Dok pjevanje i pojedine instrumente pohađa tek 5-6 dokazanih, teoretičara i pedagoga ima 20-ak, a ja sam među 10 potonjih. Iako su, svima, predmeti slični sadržajem i rasporedom, teoretičari dublje proučavaju harmoniju, odnose tonaliteta i glazbene oblike, dok se pedagozi usmjere na općenitije znanje o glazbi pa se nađe predmeta poput povijesti glazbe ili likovne kulture uz pristup esejima. Naša je prednost zaposlenje u osnovnoj/srednjoj školi, a teoretičari idu u mrvicu ozbiljnija, raznolikija područja glazbe. Za razliku od srednjoškolskog zbora, gdje je vježbanje pjesme, proceduralno, trajalo beskonačno dugo, pravo je oduševljenje dobiti knjigu punu notnih zapisa, pogoditi intonaciju asistenta i okušati se u pjevanju ‘na prvi pogled’. I to ne bilo čega – Verdijevihopera uz raznorazne projekte u dvorani Lisinski!

DOMAĆI JUG

Smještaj (cimer), prijevoz, troškovi (stanarina, prehrana, materijali za faks…)?
Prvi je dojam, oskučenoj studentskoj sobi, taj da se ne da dugo izdržati. No, mali troškovi (knjige nisu uključene, sve se nađe u knjižnici), obnovljena soba i cimerica iz srednje čine stvari puno povoljnijima tim više što, za razliku od teoretičara i instrumentalista, glazbalo nije potrebno (ima ih na akademiji).

Koliko često odvajaš vrijeme za kakvu razonodu, rekreaciju, kino, kavu s prijateljima, instrument…?
Glazba je prvenstveno ljubav, pa ima i onoga – ‘ili znaš ili ne znaš’. Ima tu samostalnog rada, ali ne napornijeg od 2-3 sata dnevno, dok slobodnog vremena ima napretek.

Postoji li mogućnost da ‘odliješ mozak’ ako se ukaže prilika?
Ne vidim se van RH, čak ni u Zagrebu, već na domaćem jugu.
PIŠE: Ante Lakoš

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.