ŠIBENSKO SIME SJEVERA: Priča studentice agronomije Sare Batur

U ovom broju Šibenskog tjednika, predstavljamo Agronomski fakultet i sličice studentskog života šibenske kolegice Sare Batur.
Reci nam, Sara, otkud i otkad interes za dotičnu granu obrazovanja?
Mijenjala sam izbore pa je popis sadržavao jezike, psihologiju, farmaciju i biologiju. Primjerice, matematika mi nije išla, dok se ljubav prema kemiji i biologiji dogodila na prvi pogled. U konzultaciji s mamom, odabrala sam interesantan spoj istog – agronomiju (hortikulturu) pa svima koji su interdisciplinarni u srodnim predmetima, poput kemije i biologije, toplo preporučam okušavanje na agronomiji koja je, mjestimično, deficitarna i predstavlja otkriće jednom kad se u nju uspustite.

SUSJEDI ZOOLOŠKOM

Koji su, za tvoj faks, uvjetni predmeti s mature?
B razine hrvatskog, matematike i engleskog, no samo sam iz matematike uzela B. Od izbornih, traži se biologija ili kemija.
Zašto se baš ime Zagreba našlo na tvojoj putnoj karti?
Oduvijek sam htjela studirati u Zagrebu prvenstveno zbog izrazito studentskog grada koji pruža puno mogućnosti ne samo na studiju, već i na kulturno-društvenom području. Također, željela sam se osamostaliti i biti što dalje od kuće.
Došli smo do samog faksa…
Agronomija, kao i Šumarstvo, susjed je zoološkog vrta. Nekoliko je paviljona različitih zavoda – vinogradarstva i vinarstva, povrćarstva, voćarstva… Nastava većine modula prilično je organizirana, pogotovo u sklopu obaveznih vježbi i terenske nastave koja praksu čini opipljivom, punom boja i mirisa. Potrebno je obaviti stručnu praksu u labosu ili vinogradu našeg pokušališta Jazbina poznatom po profesorskoj i studentskoj proizvodnji ponajboljih vina, pa želim upisati diplomski studij Vinogradarstva i vinarstva. Nas 50-ak s 3. godine hortikulture (od 70 upisanih) posjetilo je porečku Agrolagunu d.d. koja proizvodi ponajbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje i vrhunsku Malvaziju, Teran i Chardonnay, a degustacije nije nedostajalo. Trenutno, teži predmet je Zaštita voćaka i vinove loze od štetočina, što zahtijeva pamćenje velike količine latinskih naziva bolesti, korova i nametnika, a stariji studenti ističu botaniku, kemiju i vinarstvo kao izazovne. Moj najdraži predmet bila bi Predikatna, specijalna i pjenušava vina te Uvod u tehnologiju proizvodnje grožđa.

TROŠKOVI SMJEŠTAJA

Smještaj (cimer), prijevoz, troškovi (stanarina, prehrana, materijali za faks…)?
Dvosobni stan, 5 min. do autobusnog kolodvora, cimerica je studentica prava. Za stanarinu i ino odvajam do 2.000 kuna. Najčešće kopiram skripte, dok se, vrlo rijetko, knjige traže u knjižnici.
Koliko često odvajaš vrijeme za kakvu razonodu, rekreaciju, kino, kavu s prijateljima, instrument…?
Iako je faks zahtjevan što se tiče tražene redovitosti, vikendom se ide u kazalište, na kavu ili izlazak s ekipom.
Postoji li mogućnost da ‘odliješ mozak’ ako se ukaže prilika?

Voljela bih, u sklopu Erasmusa, otići u Francusku/Španjolsku jer smatram da mi može pomoći pri zapošljavanju. Šibeniku bih se vratila samo uz dobru priliku za posao što je, iz današnje prespektive, neizgledno.

RAZGOVARAO: Ante Lakoš

 

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.