SITUACIJA JE OZBILJNA: U Zagreb poslano pet uzoraka radi detaljnog ispitivanja onečišćenja vode

Nakon što je Krizni stožer Šibensko-kninske županije izvijestio kako voda iz vodocrpilišta Jaruga do daljnjeg nije za upotrebu, dakle niti za kupanje ni za kuhanje, a pogotovo za piće, brojni građani s razlogom potpuno su zbunjeni.

‘Nakon 24 satne analize naš/zadarski whatever laboratorij nije u stanju dati nikakvu relevantnu informaciju 
Šta su onda uopće oni to analizirali cili dan?Šta onda odmah nisu poslali u Zg na analizu? Šta znaci test negativan?? Negativan u smislu da nije nista otkriveno i voda je dobra..il negativno u smislu da nije za uporabu?, samo su neki od reakcija naših čitatelja na izjavu župana Gorana Pauka kako su uzorci vode poslani na analizu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ u Zagreb te da će nalazi biti poznati tek u ponedjeljak.Naime, te će dvije institucije dati relevantne podatke kolika je opasnost od pojave mirisa nafte u vodi što zadarski Zavod za javno zdravstvo nije uspio odgonetnuti.

Nadležne optužuju i što građanstvu nisu podastrijeli kolika je opasnost od konzumiranja vode i kakve posljedice prijete onima koji su je možda pili.

Odgovor na pitanje zbog čega uzorci nisu odmah poslani u Zagreb na analizu dala nam je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo u Šibeniku Suzi Vatavuk.

suzi-vatavuk-cjepljenje-gimnazijalci

-Analize smo paralelno radili mi i ovlašteni laboratorij u Zadru.  Vrata su nam otvorili svi laboratoriji koji rade i ne rade te je struka u županiji i u Hrvatskoj zbog ozbiljne i izvanredne situacije procijenila da moramo biti brzi s analizama. Za sada je utvrđen pad određenih pokazatelja, odnosno dio koji se odnosi na mutnoću vode. Znači razrijedio se površinski sloj koji se se zamutio zbog obilnih kiša. Međutim, to nam nije dovoljno te smo prikupili pet uzoraka koji su uzimaju u ovakvim situacijama kada postoji mogućnosti prisutnosti nafte te ih poslali na analizu. To su uzorci koji otkrivaju prisutnost mineralnih ulja. I mi stalno dobivamo dojave građana, neki osjećaju miris nafte, neki ne, javljaju kako je intenzitet mirisa jučer bio jači, danas manji… – kazala je za Šibenski portal Vatavuk.

Na konkretno pitanje kakve su posljedice za one građane koji su konzumirali vodu, Vatavuk odgovara:

-Ne mogu ulaziti u špekulacije, svaki organizam je organizam za sebe. Reakcije ovise o nečijoj sklonosti alergijama, PH vrijednosti želuca, starosti, dakle teško je reći. Zavod za javno zdravstvo u ovakvim situacijama ne može donijeti preporuke o nekonzumaciji vode samo  za pojedince. Uostalom slična situacija bila je nedavno u Slavonskom Brodu i Vrbanima – zaključuje Vatavuk.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.