Snimamo album s Bralićem, Oliverom, Cocom, Radojkom Šverko

 

Iskusnoj Klapi Solaris festivalske nagrade nisu nepoznanica, no ovog je puta unutar samo sedam dana klapa osvojila čak dvije i to one do kojih, reći će članovi klape, svaki izvođač najviše drži – nagrade publike. U čemu je tajna uspjeha ove 35 godina stare šibenske klape i što možemo od njih očekivati narednih godina otkrio nam je Damir Lasan.

No, najprije spomenimo da klapa Solaris krajem mjeseca odlazi na gostovanje u susjednu Sloveniju, gdje će nastupiti na humanitarnom koncertu.

VRIJEDNA NAGRADA PUBLIKE

Rezimirajmo koje su to zadnje dvije nagrade o kojima ‘bruji’ cijeli grad?

U petak, 3. kolovoza, održan je prvi Festival dalmatinske pisme, u organizaciji Vinka Coce i Grada Trogira, u ambijentu kule Kamerlengo. Na tom je festivalu nastupilo 30 izvođača, a uvjet je bio da skladba bude nova. Mi smo došli na poziv Vinka Coce, a prije dva i pol mjeseca izabrali smo skladbu od onih koje smo imali na raspolaganju. Riječ je o skladbi ‘Za suvo težačko grlo’, inače, stopostotnom šibenskom proizvodu. Aljoša Vuković je autor teksta i aranžmana, a pjesmu smo snimali u studiju Voje Markovića, dok je gitaru svirao Ante Stošić iz klape Maslina. S tom smo pjesmom na prvu osvojili publiku što smo vidjeli po reakciji publike još dok smo pjevali. Već nakon prvog refrena publika nas je nagradila pljeskom. Zaista nismo očekivali nijednu nagradu, a kamoli prvu nagradu publike. Ali sretni smo jer, uz sve dužno poštovanje struci, posebno je vrijedno kad vam publika nagradi pjesmu jer za nju pjevate. Vjerujem da moje razmišljanje dijele svi izvođači. Mada smo, uvjetno rečeno, dobili i priznanje struke jer čim smo sišli s pozornice prišao nam je dr. Nikola Buble, poznati muzikolog. Te je večeri bio i predsjednik žirija i odmah nam je prišao i čestitao na dobroj izvedbi, kao i Joško Banov koji je na domjenku čestitao našem solistu Brunu Bedrici.

Druga nagrada je?!

To je ova koju smo osvojili 10. kolovoza na 19. Melodijama hrvatskog juga, u Opuzenu. Neki ga nazivaju i Šibenskim festivalom jer uglavnom klapa Maslina, kad se pojavi, osvoji glavnu nagradu. Tu smo pjesmu ‘Ispovid’ snimili s Vinkom Cocom na njegovo traženje. Glazbu je napisao Mate Višić koji inače svira kontrabas u klapi Maslina, a i jedan je od osnivača i prvih članova klape Solaris. Tu je pjesmu napisao prije jedno desetak godina, snimili smo radnu verziju, ali je cijelo ovo vrijeme stajala po strani. Coce je negdje kod Mate poslušao tu pjesmu, svidjela mu se i tražio je da je snimi s nama i tako je došlo do suradnje. Autor teksta je Senka Dodig. Kad smo je snimili, Coce je predložio da je prijavimo na Festival dalmatinske šansone, iako je rekao da više neće nastupati na festivalima. No, sa Šansone su nam poručili da se ne uklapamo jer da ove godine teže nešto drugačijem, modernijem izričaju. Na njegov smo nagovor pjesmu poslali u Opuzen i taj se spoj Šibenika i Trogira opet pokazao dobrim pa smo osvojili drugu nagradu publike. Isto tako, Godimenti iz Vodica dobili su treću nagradu žirija, Dražen Žanko i klapa Larus dobili su prvu nagradu žirija, a tu opet ima dosta šibenskog udjela jer tu pjeva moj sin, zatim Hrvoje Labor…

Što se krije iza tog recentnog uspjeha klape Solaris?

O tome možemo nagađati i pričati, ali pitanje je što će vrijeme donijeti. Ovo su nagrade koje obvezuju da i dogodine dođemo i na jedan, i na drugi festival. Iznad svega, ovo su nagrade koje nas raduju, koje su nam pokazale da smo na dobrom putu jer klapa Solaris postoji 35 godina i puno je ljudi prošlo kroz klapu tijekom godina. Početkom ove godine napravili smo iskorak, formirali smo fiksan sastav, gdje smo od starih članova ostali Bruno Bedrica i ja, te smo uzeli dva nova člana Alena Skrozu, prvi tenor, koji je jedno vrijeme pjevao u klapi Intrade i šibenskom Kolu, i Hrvoja Šikića, drugi tenor, koji svira gitaru i dugogodišnji je ‘Kolaš’. Instrumentalno smo pokriveni tako da Hrvoje svira gitaru, ja mandolinu, a kad mu to obveze dopuste, pridruži nam se Mate Višić.

KLAPSKI BOX SET

Spomenuli ste 35 godina djelovanja. Namjeravate li nekako obilježiti taj svojevrsni jubilej?

Obilježit ćemo, ali ne uzimamo nikakav fiksan datum za koji bismo mogli reći da je baš tada osnovana klapa jer klapa je djelovala i kao kvartet, i kvintet, imala je dva ženska člana. Radimo na projektu. Napravit ćemo box set, izdanje s CD-om i DVD-om jer će svaka pjesma imati svoj videospot i bazirat ćemo se na suradnji sa solistima. Spot za pjesmu s Vinkom Cocom već je snimljen i vrti se na televiziji. Razgovarali smo s Brankom Bubicom, Tomislavom Bralićem, Radojkom Šverkom, Oliverom Dragojevićem. Zasad je to samo dio izvođača koje smo kontaktirali, a sve će pjesme biti nove, autorske i aranžmane će nam raditi sad već provjereni suradnik Ante Gašpardi, zatim Stipica Kalogjdera, Arsen Dedić, možda i Dražen Marković, ponudit ćemo i njemu suradnju.

Kad bismo mogli očekivati box set na policama trgovina?

To ne znam. Sigurno ne ove godine, ali možda bi do iduće godine mogao biti ‘vani’. Ovdje moram spomenuti Solaris d.d. jer bez obzira na sve mijene i vlasničku strukturu, prate nas u našim projektima koji i nisu preambiciozni. Idemo korak po korak jer, bez obzira na našu ljubav prema pjesmi i činjenicu da imamo glasove, u trenutku kad se nađete u studiju dolazite do pitanja financija i tu nam Solaris d.d. pomaže.

S obzirom na 35 godina klape Solaris i dosadašnji uspjeh, kompetentni ste odgovoriti na pitanje je li došlo vrijeme da projekt realizacije ‘Muzeja šibenske pisme’ krene s riječi na djela?
To je projekt o kojem se razgovara duže vrijeme, a u koji je involviran i kustos šibenskom Muzeja, Jadran Kale. Prošle godine smo na jednom okupljanju imali prezentaciju projekta. Ako ćemo govoriti o tome, treba spomenuti šibensko Kolo osnovano krajem 19. stoljeća koje je žarište glazbenog života u Šibeniku. Prvu klapu osnovali su ‘kolaši’. Bila je to klapa Šubićevac, poslije su nastale klapa Šibenik, Jadrija, Bilice, Solaris, pa Fortica, Teuta, sve su to klape koje su nastupale na Omišu. Tu govorimo o tom nekom šibenskom ‘bazenu’, gdje se pjeva na jedan prepoznatljiv način. Svi mi imamo volje, ali uvijek se vraćamo na novac. ‘Lokomotiva’ udruge šibenskih klapa do jučer je bio Filijan Vuletić, ali imam dojam da se umorio. Sad, je li to zato što mu mi ostali nismo dali dovoljno ‘ruke’, ne znam, ali to je projekt svake pažnje i hvale vrijedan. Na koncu, tada bi sve klape u Šibeniku imale svoj prostor.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.