Splitska kiparica Tina Rade izlaže u prostorijama Radio Šibenika

Idućih mjesec dana prostorije Radio Šibenika krasit će autorska djela mlade splitske kiparice Tine Rade. Riječ je o drugoj po redu izložbi iz ciklusa Likovne frekvencije, nastale u suradnji s Umjetničkom akademijom u Splitu. Izloženi radovi pričaju priču o materijalima kojima je kiparica, ukomponiravši ih u svoja umjetnička djela, dala novi smisao. Zanimljivo je da je uglavnom riječ o materijalima koje su drugi smatrali otpadom.

– Uglavnom za svoje radove koristim materijale koje pronađem oko kuće, na ulici ili na otpadu. I na neki ih način, nakon što ih ukomponiram u svoje radove, oživljavam – priznala je mlada kiparica kojoj je ovo treća samostalna, a prva šibenska izložba.

PLASTIČNE VREĆICE I BOCE

Inače, Tina Rade diplomirala je kiparstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi profesora Kažimira Hraste, istog onog autora koji potpisuje kip Dražena Petrovića postavljenog na šibenskom Baldekinu. Dvadesetšestogodišnja umjetnica svoje djela uglavnom izrađuje bez prethodno nastalih skica, a plastične vrećice, boce i drvo u njenim rukama dobivaju potpuno novi smisao.

– Jednostavno dođem na ideju kad vidim materijal. Tek onda znam što bih mogla napraviti – odgovorila je Tina na pitanja kako zapravo nastaju njena djela za koje će priznati kako ih neki razumiju, neki, pak, ne. No, ona i ne očekuje da će svatko razumjeti smisao njenog stvaranja.

PRED ŠIBENSKOM PUBLIKOM

Akademska kiparica zahvaljujući inicijativi Radio Šibenika dobila je priliku svoje radove predstaviti šibenskoj publici, no priznaje kako se njeni radovi još uvijek mogu naći samo među njena četiri zida. Što donosi budućnost, nitko, pa ni Tina sama ne zna. No, planova za naredne godine ne manjka.

Komentiraj

komentara
Komentari objavljeni pod određenim korisničkim imenom nisu stav uredništva ili izdavača, pa ne snosimo nikakvu odgovornost za štetu trećoj osobi.